Müzikoloji araştırmacılarının temel görevlerinden biri, tarihsel belgeleri ve diğer mevcut bilgileri inceledikten sonra müzikal hipotezleri geliştirmek ve doğrulamaktır. Pek çok tarihsel belge dijitalleştirilmiştir ve bu da araştırmacıların çevrimiçi erişebilmelerini kolaylaştırıyor.. Bununla birlikte, temel arama motorları bir "tam metin dizgisi eşleştirme" seviyesinde çalışır ve dolayısıyla her zaman içeriğin altında yatan anlamı yakalamaz.

İtalyan Rönesans müzik okulunun kelime bulutu


Tech Explore'da yer alan habere göre yakın zamanda yayınlanan bir çalışmada, müzik verileri bilim araştırmacısı Sergio Oramas ve meslektaşları, arşivlenmiş tarihsel dokümanlardan en iyi şekilde yararlanabilecek, yeni hipotezleri ortaya çıkarmaya ve mevcut verilerdeki ilginç kalıpları belirlemeye yardımcı olan doğal dil işleme (NLP) yaklaşımlarını test ettiler.

Oramas, Tech Xplore'a verdiği röportajda, "Bir müzikolog olarak, New Grove sözlüğü veya Wikipedia gibi büyük müzik ansiklopedilerinin içeriğinden yararlanmak istedim" diyor. "Okumak için çok fazla içerik var ve hayatında çok az zaman var, ancak bilgisayarlar bu konuda bize yardımcı olabilir." diyor.