Telefon işlevinin yanında artık çok farklı fonksiyonlarla elimizden düşmeyen akıllı telefonlar, haberleri okumaktan, banka işlemlerine kadar birçok gündelik konuda yardımcımız olan telefonların yarattığı en büyük tehlikelerden biri radyasyon. "Cep telefonundan yayılan radyasyondan korunmak için neler yapılabilir?" sorusu bu noktada önem taşıyor.

CEP TELEFONLARINDA RADYASONDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?

BBC Türkçe'nin haberine göre cep telefonu bağımlılığı Brezilya gibi ülkelerde günde 5 saate kadar çıkmış durumda. Sürekli cep telefonu kullanmak vücutta tümör oluşmasına yol açabilir mi? Ya da bu radyasyona maruz kalmamak için ne gibi önlemler alınabilir? soruları bu sıkça soruluyor. Bilim insanları yıllardır bu soruların yanıtlarını arıyor ama henüz bu konuda nihai bir rapor bulunmuyor.

Mobil iletişimde radyo freakanslarının radyasyon yaydığı biliniyor. Bu, bir tür iyonlaştırıcı olmayan radyasyon.

X ışınları, kızıl öttesi ve gamma ışınları tarafından yayılan ve DNA'nın yapısını değiştiren iyonlaştırıcı radyasyona göre etkisi daha az.

Ancak insan vücuduna etkisi de tam olarak bilinmiyor. Etrafımızda birçok radyo frekansı bulunuyor.

FM radyo dalgaları, mikrodalgalar, ısı ve ışık bunlardan bazıları. İyonlaştırıcı olmayan radyasyon doğrudan, DNA hücrelerine hasar verip kansere neden olacak kadar enerji taşımıyor.

shutterstock_393607117-custom

MİKRODALGA GİBİ...

Ancak ABD Kanser Topluluğu'nun (ACS) web sitesinde yer alan uyarıya göre, cep telefonları beyin tümörü ve boyun ile baş bölgesinde diğer tümörlerin gelişme riskini artırabilir.

Yüksek seviylere çıktığında radyo ferkans dalgaları dokuların ısınmasına neden oluyor.

Mikrodalga fırınların nasıl yiyecekleri ısıttığına bakarak bunu söyleyebilirsiniz.

Cep telefonlarından yayılan eneji vücutta dokuların ısınmarına neden olacak kadar yüksek olmasa da ACS, dikkatli olunmasını tavsiye ediyor.

Radyasyonun sağlığa zararını ölçmek için bilim insanları özgül emilim oranı (SAR) değerine bakıyor. Bu cep telefonu kullanımı sırasında vücuda ne kadar radyofrekansının nüfuz ettiğini hesaplamak için kullanılan bir değer.

akilli-telefon-haberleri

SAR DEĞERİNİZİ KONTROL EDİN!

SAR değeri her cep telefonu modeline göre değişiyor.

Üreticiler telefonların azami SAR değerini açıklamak zorunda. Bu bilgi üretici firmaların web sitelerinde ya da kullanım kılavuzlarında yer alıyor.

SAR DEĞERİ NE KADAR OLMALI?

SAR değerinin fazla olması, vücudun içine işleyen radyasyonun fazla olması ile aynı anlama gelmekte. Kilo başına düşen watt ile hesaplanan birim, 2’den fazla olduğunda tehlikeli olmaya başlıyor. Yani bir cep telefonunun, maksimum sinyali yaydığı telefon görüşmesi esnasında, 2W’dan az bir SAR değerine sahip olması gerekli.

[old_news_related_template title="Akıllı telefon hastalığına ilaç: Light Phone!" desc="Hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen akıllı telefonlara olan bağımlılık her geçen gün artıyor. Yolda yürürken bile telefonlarının ekranlarına bakan insanları görünce artık şaşırmıyoruz. Light isimli bir şirket hastalık derecesine gelen akıllı telefon bağımlılığı ile mücadele etmek için konuşma ve mesaj özeliği olan Light Phone'nun ikinci versiyonunu piyasaya sürdü. Ancak bağımlılılara ilaç olacak bu telefonunun fiyatı 400 dolar. Yani 1500 TL. Eğer ön sipariş verirseniz bu rakam 250 dolara düşüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/5a96c8cdaae60576008b45e5-960-480_16_9_1519982357.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/akilli-telefon-hastaligina-ilac-light-phone-2259544/"]

[old_news_related_template title="Akıllı telefon satışları 14 yıl sonra düştü" desc="Günümüzde hayatımızın vazgreçilmezi haline gelen akıllı telefon satışları 2017 yılının son çeyreğinde ilk kez geriledi. Böylece akıllı telefon satışları 2004'ten bu yana, 14 yıl sonra ilk defa düşüş gösterdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/shutterstock_594829253_16_9_1519376004.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/akilli-telefon-satislari-14-yil-sonra-dustu-2242463/"]