AKP-MHP ittifakı komisyonu üyelerinin Meclis’teki görüşmelerinin ardından ittifakın adının “Milli Mutabakat Komisyonu” olduğu açıklanmış ve Ak Parti heyeti “MHP ile beraber milli duruşu somutlaştırmış olduk” diyerek müşterek paydanın milli duruş olduğunu kamuoyuna duyurmuştur.
Millilik ile milliyetçilik kavramları arasındaki en belirgin ve elverişli ayrım; milli sıfatı bir millete ait olma durumunu ifade ederken; milliyetçilik kavramı bir milletten yana tavır sergileme anlamını taşımaktadır. Böylesi bir tür ve anlam farklılığı ise bizi, bu ittifakın milliyetçi bir ideolojiye sahip olup olmadığı, sahip ise bu milliyetçiliğin ne denli milli olduğu sorusuna götürmektedir.
Millilik ya da milliyetçiliği karşılaştırmadan önce her iki sözcüğün de türemiş olduğu millet kavramının temel unsurundan, yani ortak kültürden bahsetmek gerekir. Milletin oluşmasındaki tüm unsurları (subjektif ve objektif) topladığımızda karşımıza “ortak kültür” çıkmaktadır. Her şeyden önce belirtmek gerekir ki “ortak kültür” kavramı mahiyeti gereği, herhangi bir siyasal zümreye ait olamayacak kadar kapsayıcı bir ifadedir.

İTTİFAK VE OY KAYGISI

Milli duruş; ortak kültür, ortak hedef ve ortak yaşama iradesi kavramları çerçevesinde ele alınmalıdır. Dolayısıyla milli duruş, zümreler arası ittifakta taraf belirleyici ve cepheleştirici bir öge haline getiriliyor ise ortak hedefi temsil etmiyor demektir.
Bu anlamda, bir milletin ortak kültürü milli kültür olarak adlandırılabilir. Dolayısıyla milleti millet yapan kültürün, kendine özgü değer ve unsurlarının olması ve tüm toplumu (milleti) kapsayacak kadar farklılık içermesi gerekmektedir. Ve bu farklılık bir kişiyi dahi dışlamadan, zümreleri millet haline getirecek kadar birlik içermelidir. O halde milli mutabakat tüm vatandaşlar için ortak bir hedef gözetmelidir. Bu hedefler; içinde yaşadığımız toplumun asgari müştereklerinden neşet etmeli, ittifak tarafları oluştururken ihtilaf tarafları oluşturmamalıdır. Hizipçi, bölücü unsurların, ortak yaşama irademize kast eden hainlerin bu anlatılanların dışında kaldığını belirtmekte yarar vardır. Nitekim milli duruş çerçevesinde kullanılacak kapsayıcı dil ve etrafında birleşmemiz gereken ortak hedefler ayrılıkçı unsurların bertaraf edilmesinin yegâne yoludur. Ancak bu unsurların yok edilmesinin yolu oy kaygısı ile halkı kutuplaştırmak değildir. Bilakis bu ayrılıkçı dil hizipçi, bölücü unsurlara filizlenme alanı yaratmaktadır.

MUTABAKATIN HEDEFİ NE?

AKP-MHP ittifakı bir milli duruş ise somut hedefler nelerden oluşmaktadır. Tekrar belirtmek gerekir ki milli mutabakattan bahsediliyorsa; hedefler, iki siyasal partinin bekasını veya bir başkan adayının çıkarını değil yalnızca ve yalnızca milletin, yani 80 milyonun beka ve çıkarını gözetmelidir. Daha da önemlisi dilimizi, dinimizi, tarihimizi ve ortak yaşama irademizi miras bırakacağımız gelecek nesillerimizin çıkarını gözetmek zorundadır.
Amacımız bu iki partinin niyetlerini veya becerilerini sorgulamak değil somutlaşan milli duruşun somut hedeflerini sorgulamaktır.
Bu anlamda mutabakat:
Türkiye için ne gibi bir kalkınma modeli öngörmektedir?
Milletin her türlü bilgiye, mal ve hizmete erişimini kolaylaştırmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Avrupa’nın ileri gelen ülkelerinin vatandaşları arasındaki refah farkının kapanması için ne tür bir mekanizma önermektedir?
Üretim sürecinde iktisadi artığın yaratılması ve bölüşülmesine ilişkin tercihler nasıl şekillenecektir?
Yabancı sermayeye olan bağımlılığımızın azalması için neler yapılacaktır?

MİLLİLİK HAMASET DEĞİLDİR

Yukarıdaki sorular cevapsız kalırken, geçmiş deneyimler, bahsedilen milli duruşun içeriğini sorgulama ihtiyacı doğurmaktadır.
PKK hendek kazarken göz yummak hangi milli duruşu temsil etmektedir? FETÖ devletin kılcal damarlarına kadar sızarken uyumak hangi milli duruşun eseridir?
Milli duruş; sermayenin etkinliğini artırmaktır, işgücüne katılımı artırırken işsiziliği azaltmaktır, beşeri sermayeyi geliştirmektir, hukukun üstünlüğünü temin etmek adaleti sağlamaktır, gelir dağılımını düzeltmektir, kadına-çocuğa-tüm canlılara şiddeti önlemektir, liyakati esas almaktır, terör örgütlerinin devlete sızmasına göz yummamaktır, gencecik fidanları teröre kurban vermemektir, kısacası milletin her ferdini müreffeh ve huzurlu yaşatmayı hedeflemektir. Bundan gayrısı hamasettir.