buyuk_1

Ramazanda en sık görülen yakınmalardan biri hazımsızlıktır. Bu soruna, yaşam tarzı, mide enfeksiyonu, ülser, reflü, huzursuz bağırsak sendromu, gebelik, troit hastalıkları ve safra taşları gibi çeşitli faktörler neden olabilir.

belirtileri

Belirtileri

Hazımsızlık üst karında uzun süreli veya tekrarlayan ağrı ya da rahatsızlık olarak da tanımlanır. Hazımsızlık semptomları: Midede ekşime yanma; geğirme; mide bulantısı; abdominal şişkinlik, gaz sıkıştırması şeklinde görülür. Diğer nedenleri motor sinirlerce bağırsakların anormal uyarımı, duyusal sinirlerin girdiyi anormal işlemesi de olabilir.

İşte doğal reçeteler


Hazımsızlık şikayetlerini sağlıklı beslenmeyle önlemenin zararsız ve denemeye değer yolları vardır. İşte onlardan bazıları:

zencefil1

1) Zencefil: 2011 yılında yapılan bir çalışma, zencefilin mide boşalımını uyararak hazımsızlık şikayetlerini hafiflettiğini ortaya koymuştur. Çay şeklinde de tüketilebilen zencefil, bulantı ve iltihap giderici özelliğiyle de sindirim sistemini rahatlatır.

2) Nane: Bağırsak kaslarının en güçlü yatıştırıcıları arasındadır. Sindirim sistemi spazmları ve mide bulantısını önlemeye yardımcıdır. Bir bardak kaynatılmış suya bir çay kaşığı kuru ya da taze nane atarak çayınızı demleyebilirsiniz.

papatya

3) Papatya: Bakteri öldürücü ya da bakteri üremesini durdurucu etkisi vardır. Papatya gaz, hazımsızlık, şişkinlik gibi yakınmaları azaltır. İftardan sonra içilen papatya çayı sindirim sistemini rahatlatır. Çayınız 5-10 dakika demlenirken üstünü kapamayı unutmayın.

rezene

4) Rezene veya kimyon tohumları: Hazımsızlığı hızla önleyen bir seçenektir. Bu tohumların yağı bağırsak spazmlarını yatıştırıcı etki gösterir. Mide bulantısı ve gaz şikayetlerini giderir. Çayını demlemek için bir çay kaşığı ezilmiş tohum üzerine önceden kaynatılmış su eklenip 10 dakika kadar demlenir.

anason

5) Anason: Şişkinlik, hazımsızlık ve gaz giderici bir diğer alternatiftir. İştah kaybına karşı da etkilidir. Uçucu yağın etkisini gösterebilmesi için, taze ezilmiş iki çay kaşığı anason tohumu üzerine kaynatılmış su eklenerek 5-10 dakika üzeri kapalı şekilde demlenmelidir.

sozcu-banner-1