buyuk

Hiperaktivite; dikkat eksikliği, huzursuzluk, sabırsızlık, aşırı hareketlilik ve öğrenme güçlüğü gibi belirtilerle tanımlanır. Nedeni tam olarak bilinmese de bilimsel çalışmalar hiperaktivitede genetik, besleyiciliği düşük ve dengesiz beslenme gibi faktörleri işaret eder. Beslenme tedavisi, ilaç ve davranışsal terapi bu sorunu azaltıcı etkiye sahiptir…

Kan şekeri dengesizliği

Hiperaktif çocuklarda aşırı şeker ya da buna bağlı olarak dengesiz beslenme sonucu bazı besin öğelerinde eksiklikler saptanabilir. Bu da yatkınlığı olan çocuklarda hiperaktiviteye zemin hazırlar. Hiperaktif çocuklarda yapılan bilimsel bir çalışmada çocukların dörtte üçünden fazlasında bozulmuş glikoz intoleransı saptamışlardır. Yani glikozu hücre etkili şekilde kullanamaz ve kan şekerinde dalgalanmalar olur bu da belirtileri şiddetlendirir. Basit karbonhidrat kaynakları şeker ya da glikoz früktoz şurubu içeren içecekler (asitli içecekler, kahveler), şeker, çikolata, meyve suları, dondurma, gofret vb. gıdaların alımı sınırlandırılmalıdır.

kan-sekeri

Önemli mineraller

Demir ve çinko mineralleri özellikle çocukluk dönemi beyin sağlığı için önemlidir. DNA, RNA ve protein sentezinde görev alırlar. Hiperaktivite ve dikkat eksikliği olan çocuklarda sıklıkla çinko, magnezyum, kalsiyum ve fosfor eksikliği rapor edilmiştir.

onemli-mineraller

Eliminasyon Diyeti

Hiperaktivite belirtilerinin artmasına neden olan şüpheli besinler beslenmeden çıkarılır. Bunlar; gıda katkı maddesi, koruyucu, renklendirici, aroma verici ve tatlandırıcı içeren paketli gıdalar ve alerjen riski yüksek besinlerdir. İnek sütü ve buğday alerjen riski yüksek besinlerdendir. Bu nedenle şüpheli besinler en az 3-7 gün beslenmesinden çıkartılarak belirtilerde hafifleme olup olmadığı gözlenebilir ya da güvenilir gıda intoleransı testleri ile potansiyel riskli besinler saptanabilir.

Beyin kimyasallarını yönetin

Amino asitlerden fenilalanin, tirozin ve triptofan nörotransmitterlerden serotonin, dopamin ve norepinefrin yapımında kullanılır. Hiperaktivite davranış bozukluğu olan bireylerde bu nörotransmitterlerin düzeyinin düşük olduğu görülmüştür. Bu nedenle fenilalanin ve tirozin kaynağı olan doğal tavuk, hindi, balık ve kırmızı et tüketin.

omega-3

Omega-3 kaynağı besinler

Hiperaktivite davranış bozukluğu olan çocuklar, hiperaktivitesi olmayan çocuklara göre daha düşük  omega 3 yağ asitleri düzeylerine sahiptir. Omega 3 yağ asitlerinin hiperaktivite ve dikkat eksikliği olan çocuklarda sakinleştirici etkisinin olduğuna çalışmalarla açıkça dikkat çekilmiştir. Hiperaktivitesi olan birçok çocukta aşırı susama, egzama ve kuru cilt gibi gözle görülebilir belirtiler esansiyel yağ asidi eksikliğini işaret eder. Haftada 2 gün uskumru, sardalya, taze ton balığı, hamsi, somon ya da salata ve yoğurtlara keten tohumu, kabak çekirdeği ekleyerek omega 3 yağ asidi alımını artırabilirsiniz.

sozcu-banner-1