Geçen hafta İtalya’nın Torino kenti dünyanın en prestijli gastronomi yarışması Bocuse d’Or ve pastacılık yarışması Coupe De Monde de la Patisserie’nin Avrupa seçmelerine ev sahipliği yaptı. Üç gün süren fuar kapsamında ilk gün Coupe de Monde de la Patisserie yarışması vardı. Şeker heykelini Şef Yiğit Zeyneloğlu çikolata heykelini Cihan Gültekin yaptı. Yarışmanın Türkiye jüri başkanı değerli şef Mehmet Yücel ise yarışmacılarımıza desteğini ilk günden itibaren esirgemedi. İlk defa bu sene pastacılık yarışmasında Türkiye bir ödülle döndü… Çevre dostu ödülü…

ebru-erberdi-1

Aslında Türkiye bu sefer gerçekten dereceye girebilirdi. Çok büyük bir talihsizlik yaşadı. Çikolata şekillendirme makinesi yarışma başladıktan 5 dakika sonra bozuldu. Ve Cihan Şef o kacaman heykeli saatlerce elinde yoğurarak şekillendirdi. Yarışmanın kurucusu ve onursal juri Başkanı Gabriel Payason şefimizi takdirle dakikalarca izledi.

turkiye-tatli

Bu yarışmalar ve edinilen dereceler tecrübe ve çalışma ile doğru oranda grafik yükseltiyor. Önümüzdeki senelerde derecelerin geleceğine eminim yeter ki şeflerimiz çalışmaya devam etsin. Türkiye ve Türk gastronomisi için uluslararası yarışmalar çok kıymetli… Şefler kendilerini, en iyi, farklı arenalarda çalışarak geliştirebilir.

ebru-erberdi-ic

Fuarın iki ve üçüncü günlerinde Bocuse d’Or Avrupa seçmelerinde yarıştık. Şef Mutlu Şevket Yılmaz komisi Kıvanç Karagöl ve koçları Vedat Demir Türkiye’yi temsil ettiler. İlk gün 10 Avrupa ülkesi ve ikinci günde 10 Avrupa ülkesi toplam 20 ülkeden 10 ülke dünya finaline kaldı. Maalesef bu sene de katılamadık ama hep konuştuğumuz gibi diğer ülkeler senelerdir yarışıyor bizim sadece bu 3. katılışımız.

tatli-2

Fuarın ikinci günü İtalya’nın en meşhur restoranlarından 3 Michelin yıldızlı Da Vittorio, organizasyon için öğlen yemeği hazırladı ve biz de davete icabet ettik. 3 course sunulan yemekte ilk tabakta tuzlu morina balığı ile bir salata yapmışlardı. Altında tütsülenmiş patates püresi ile servis ettiler. Ana yemek olarak İtalyanlara has patatesli makarna gnocchi’yi deniz kabukluları ile yahni yapıp servis ettiler. Gerçekten çok lezizdi. Şekerden çilek yapıp içini krema ile doldurup servis ettikleri tatlı da tam bir görsel şölendi.

isvec

Bu organizasyonların şehirlere katkısı büyük… Gelen tüm misafirlere Torino’nun bağlı olduğu Piemonte bölgesinin tüm ürünleri tanıtılmış oldu. Umarız önümüzdeki senelerde Sirha İstanbul kapsamında Türkiye gastronomik organizasyonlara daha kapsamlı ev sahipliği yapar….