Son dönemde gerek fikir ve proje gerek mekan olarak beni en çok etkileyen yerlerden biri oldu ‘Baksı Müzesi’… Değerli sanatçı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın imzasını taşıyan ve 2000 yılında tohumları atılan proje 2010 yılında faaliyete geçti.

img_2200

Memleketine armağan

Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın büyüdüğü toprakları unutmayarak, çocukluğunun geçtiği yerdeki insanlara istihdam sağlaması bu projeyi en önemli kılan unsurlardan… Müzeye ismini veren ve köyün eski adı olan Baksı, Şaman dilinde şifacı, koruyucu ve yardımcı anlamına geliyor. Şimdiki adıyla Bayraktar Köyü sanırım Anadolu’da çağdaş sanatın gittiği en uzak nokta…

img_2222

Kete ziyafeti

Yörenin yemeklerini mutlaka deneyin... Biz de müzeyi ziyaretimiz sırasında birbirinden leziz yemeklerin tadına baktık. Enfes yemekler yapan Bahriye Abla bize ziron (sadece hamurdan yapılan mantı), herse (keşkek), turşu kavurması, etli lahana sarma ve İspir fasülyesi tattırdı. Burada meşhur olan bir diğer lezzet de kete…  Köy muhtarı Nabi Akçelik bize evinde uygulamalı bir kete ziyafeti verdi. Akçelik’in eşi Fatma Hanım ve arkadaşları Havva ile Perihan Abla eşliğinde biz de kete açtık, pişirdik ve yedik. Köyün tüm hanımları müzenin açılmasından çok memun. Çünkü pişirdiklerini satarak evlerine maddi katkıda bulunuyorlar.

img_2201

En kısa yol Erzurum üzerinden

Baksı Müzesi, 20 Eylül’e kadar Alev Ebüzziya Siesbye’nin ‘Toprak’ adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Haldun Dostoğlu’nun yaptığı serginin teması Baksı çömlekleri… Müzede, kütüphane, konferans ve sergi salonları, butik ve menüsünde yöresel yemeklerin yer aldığı çok keyifli bir restoran var. Köyde konaklamak isteyenler için de çok güzel konuk evleri tasarlanmış… Buraya en kısa yoldan ulaşmak için Erzurum üzerinden gelmelisiniz. Çünkü Erzurum Havaalanı’ndan köye 2.5 saatte varabilirsiniz. Özel durumlar için bir de helikopter pisti bulunuyor.

baksi_museum_tg

Sanata yatırım

Bayburt’a 40 km mesafede yer alan Baksı Müzesi, kültürü koruma adına çok değerli bir proje… Türkiye’nin en az nüfuslu şehri Bayburt, bu sayede rağbet görüyor. Tam bu noktada hepimizin unutmaması gereken ise sanata yapılan yatırımın geleceğe yapılan yatırım olduğu.

img_2234

resimid_5473316 resimid_5473321

resimid_5448539

resimid_5473319

resimid_5448538

plusbanner2x