Geçen yılın sonları...
İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine bir düzenleme geçerek,
“Polis araçları (Resmi plakalı) hariç, tüm çakarlı araçların (Önde ve arkada yanıp sönen kırmızı-mavi renkli lamba taşıyan) geçiş üstünlükleri iptal edildi.” Hatta “Konvoy haricinde çakar yakmak da yasaklandı” dedi.
Şaşırdık...

★★★

Başka yerlerde sayı nedir bilmiyorum ama sadece İstanbul’da bu tip resmi araçların 10 bine yakın olduğu söyleniyor. Bu sayı da özellikle sabah ve akşam trafiğinde vatandaşı çileden çıkarmaya yettiği gibi, emniyet şeritlerinde çakarlı araç konvoyu oluşmasına bile yetiyor.
Düzenlemenin ilerleyen satırlarında ise,
“Hiçbir çakarlı araç ‘görev kâğıdı olmadan’ bu üstünlüğü kullanamayacak” deniyordu.
İnceledik...

★★★

Çakarı dikiz aynasından göze soktuğu yetmezmiş gibi, enseye dayadığı ‘siren zoruyla’ da önündekini adeta ‘teslim ol’maya zorlayan, hayati tehlike yaratan, yol vermediği/veremediği için ilk fırsatta da önü kesilerek bir şekilde ‘pişman ettiren” zorbalıkta.
Anladık ki yasak, bunu usulsüzce yapan sivilleri olduğu kadar, resmi araç ve polisleri de kapsıyordu.…
Bu aşamada asıl sorunun,  bir görevi de bu ‘usulsüz sivilleri’ ayıklamak olan polisin ‘görev kâğıdı’ meselesi olduğunu anladık ve kimin, kime nasıl sorup denetleyeceği ve vatandaşın özellikle yoğun trafikte bu ayrımını nasıl yapacağıydı.…
En iyi bildiğimizi yaptık, yazdık...

★★★

“Bir an önce çok daha ‘gerçek’çi, herkesin algılayacağı ve diğerlerinden ayrıştıracak bir yöntem bulunamaz mı?”
“Bakanlığın, çakarını ‘çıkar’ını, tırnak içinden anlayanlarından uzak durup, sıradan vatandaşlar olarak, bu belirsizlik devam ettiği sürece çok dikkatli olun, bir gün bir ‘çakar’lar, nereden geldiğini bile anlamazsınız”
Dedik...

★★★

Tesadüf bu ya, uyarımızdan birkaç gün sonra İstanbul Valiliği, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına bir yazı gönderdi.
Geçiş üstünlüğüne sahip olmayan araçlardaki cihazların çıkarılmasını istedi.
Resmi yazıda,
“Işıklı ve sesli uyarı cihazlarının bir an önce söktürülmesi... Bu konuya hassasiyet ve özen gösterilmesi... Denetim de yapılarak titizlikle takip edilmesi... Adli işlemlerin kararlılıkla yapılacağının bilinmesi... Bir aksaklığa mahal verilmemesi” önemle rica ediliyordu.
Bekledik...

★★★

Yollarda arada göstermelik denetimlere rastlasak da.
Aylar sonra,
Değişen tek şeyin İstanbul Valisi olduğunu,
Gördük...

★★★

Aynı bakanlığın bakanı geçen hafta iki açıklama yaptı.
İlkinde çakarlı araçları kastederek “Ben de şikayetçiyim. Ama gereğini yapıyoruz. İstanbul’da 9 bin 700 civarındaydı, kaldı 2 bin 600” dedi.
İnandık!
İkincisi de trafikle ilgiliydi: “İstanbul’da hedefimiz ilk başta trafiği belediye ve zabıtalarımızla eş güdüm içerisinde yürütmek sonrasında ise tamamen belediyemize devretmektir” dedi…
Yandık...

★★★

Olacakları düşünsenize,
Filmin aktörlerinden kurtulmayı beklerken,
Ortalık figüran kaynayacak...