Yaklaşan yerel seçimlerin yüzü suyu hürmetine asgari ücret yüzde 26 zamlandı, 2 bin 20 lira seviyesine ulaştı. Zira psikolojik sınır 2 bin liranın altında olmayacağı aşikârdı.
Cumhurbaşkanı kendi maaşına 2019 yılı için yüzde 26 zam yapmıştı. Vatandaşa da aynı tarifeyi uyguladı.  Yapmasalardı sandıkta boğulurlardı. Sizce bu riski alırlar mıydı?

★★★

Dolar bazında hesaplarken normal şartlarda yıllık ortalama kur alınır. Basite indirgeyelim. Direkt bölelim. Sanki döviz bürosuna gidelim.
Geçen yıl dolara bazında asgari ücret net 425 dolar... Bu yıl ise net 381 dolar... Kötünün iyisine sevinelim.

★★★

Normal şartlarda 1603 lira ile 2020 lira arasında fark yok aç kalma durumunda... Artış hemen hemen açıklanan enflasyon oranında...
Birinde 15 gün aç kalacaksın, diğerinde 10 gün aç dolaşacaksın. Gerçi seçimden sonra gelecek zamlarla tekrar 15 gün aç kalmaya başlayacaksın.

★★★

Yine de asgari ücretli gayet memnun... Keşke daha fazlası yapılsaydı. İyi de bu duruma gelene kadar ne yapıldı? Ücretler azaldı millet asgari ücret almaya başladı.
Çalışanlar daha iyi maaşlar alıyordu geçmişte! Şimdi çalışanların yüzde 40’ı maaşını alıyor asgari ücretle...

★★★

Şimdi gelelim esas büyük tehlikeye... Ülkeyi öyle bir hale soktular ki tam bir cendere... Bu işin bir de işveren cephesi var. Bakalım onlar ne yapacaklar? Ekonomik anlamda felaket bir 2018 yılı geçirildi. Daha da kötüsü geliyor. Türkiye daralacak, satışlar çakılacak. Satışlar düşerse şirketler nasıl para kazanacak? Kazanamayacak? Peki, maliyetleri kısmak için ne yapacak? Son çıkan elektrikleri mi kapatacak?

★★★

Net asgari ücret 2020 lira olunca bunun işverene maliyeti 3005 liraya çıktı. Asgari ücrette yapılan artış, aynı zamanda işverene tavan ücrette de ilave prim maliyeti demektir. Maalesef bu durumda gelirlerini artıramıyorsan işçi çıkarmak elzemdir.
Suriyeli ve diğer mülteciler bu işe bayılacak. Çalışıp işverene prim ve vergi yükü getirmeyen bu “kardeşlerimiz” 1500 liraya kapanın elinde kalacak. Geç kalmayın yakında karaborsa olacak!

★★★

Özel sektörde asgari ücret dışında yüzde 26 zam alabilecek varsa beri gelsin. Kaç şirket çalışanlarına yüzde 26 zam verir dersin?
Yeni işe giren gence 2020 lira verirken yılların işçisine 3000 lira verince tatsızlık çıkacak haliyle! Yeni işe alınana devlet desteği var. Bu durumda eski çalışan işten çıkar!

★★★

Ey seçim sen nelere kadirsin! Elektrik ve doğalgaza da yüzde 10 indirim getirdin. Keşke Noel Baba gibi her yıl gelseydin! Esasen dünyada fiyatlar düştü, indirim yapmasaydın ayıp ederdin.
İyi haber, bu yıl için açıklanan zam gayet memnun edici bir oran... Kötü haber planlarda değişiklik olmazsa seçim yok dört yıl boyunca!