Türkiye eğitim sisteminin temel olarak iki eksiği var; 1-Eğitim, 2-Sistem… Profesör bile “Türkiye’nin geleceği için cahil nesil lazım” demişti. Muradına erdi! AKP bu işi çok sevdi.
Akademiler tarihin en berbat döneminden geçiyor. Eskişehir Osmangazi Eğitim Fakültesi’nde araştırma görevlisi 4 kişiyi öldürdü, 3 kişiyi yaraladı.  Hukuksuzluk, maddi/manevi yağma normalleşmiş, seviye dibe vurmuş vaziyette. Sahi gidişat nereye?

* * *

Çok sayıda yeni özel üniversite açıldı. Bir binayı çevirip, üniversite yapıyorlar. Parası olup da mezun olamayanı dövüyorlar. Yalan mı? İçeride eğitmen namına ne profesör, ne doçent var. Gerçi profesörleri de görüyoruz, olsa ne yazar? Yandaş olan alıyor doçentliği...
İyi üniversite yok mu? Var! Aşağı çekmek için ne yaparsın? Hemen ona karışırsın. Türkiye’nin en iyi üniversitesine yüzde 86 oy alanı rektör olarak atamazsın. OHAL’den yararlanıp bir KHK çıkarırsın. Aday bile olmayanı rektör yaparsın! Sonra gelişmiş ülkeler arasında ancak kumda oynarsın.

* * *

Ya üniversitelere öğrenci gönderen liseler! Onlarda durum daha da beter... Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye’nin cami haritasını çıkardı. Türkiye’de 84 bin 684 cami bulunduğunu açıkladı.
Peki, kaç lise? Devlet ve özel olmak üzere toplam 6 bin 998 tane... Fen lisesi 302, İmam hatip lisesi 1.452... Şehir merkezlerindeki meslek liselerini, meslek kampüsü adı altında dağ başına taşıdılar. Şehir yoğunluğunun olduğu yerlere sadece imam hatip lisesi açtılar.

* * *

Haliyle Türkiye yüksek teknoloji ürün ihracatında Fiji, Namibya, Etiyopya, Lübnan, Pakistan ile aynı ligde... Ülkenin eğitim politikası, ne iş dünyasının ihtiyacı olan elemanları sunabilecek ne de derde derman olacak nitelikte...
Son 15 yılda hiçbir öğrenci başladığı sistemle ve müfredatla mezun olamadı. Altı eğitim bakanı değişti. Eğitimden hiç anlamayan birini getir başa, sırf diğer ülkelerin eğitim sistemlerini takip ederek kaliteli bir sistem kurardı koca 15 yılda...

* * *

Vizyonsuzlukları sonunda meyvelerini verdi. Toplam 72 ülkeden 540 bin öğrencinin katıldığı araştırmaya göre, en mutsuz öğrenciler Türkiye’dendi... Resmi olarak açıklandı, Türkiye eğitimde 2002’den bile daha geride kaldı!
Türk eğitim sistemi kalitesi, geçen yıl dünyada 101’inci sırayı aldı. Suudiler bile 41’inci sıradan bize el salladı. Görünen o ki mevcut sistem Türkiye’yi zenginliğe götürmez. Hazır okulların altını otopark yapmışken üstüne de AVM konduralım. Oralardan gelen paraları sayalım.

sozcu-banner-1