Yabancı yatırımcılar ülkeden kaçıyorlar. Nasıl kaçmasınlar? Böyle bir yönetim olduktan sonra arkalarına bile bakmazlar! Kalanı ayıplarlar.
Bakın; cuma günü Sermaye Piyasası Kurulu, borsa için akıl almaz bir karar aldı. Tüm dünyada “suç” sayılan bir işlemi yasal hale getirdi. Son kullanma tarihini de 31 Ağustos olarak belirledi. Yani 13 Temmuz’da kaldırılan suç, 31 Ağustos gününden sonra suç olmaya devam edecekti.

* * *

Suç neydi? Borsada piyasa seyrini etkileyecek bir bilgiyi herkesten önce öğrenme konumunda olanların işlemleri...
Insider trading” denilen, şirketin içerisinden bilgi alanların kendilerine avantaj sağlayarak işlem yapması... Ezcümle şirket sahibinin veya çalışanlarının küçük yatırımcıyı düdüklemesi...

* * *

Bu durum, sermaye piyasası olan her ülkede piyasaların sağlıklı işleyişini bozan ve haksız kazanç temin edilmesine yol açan “en büyük suç” olarak kabul edilir. Yapanlara çok ağır cezalar verilir. Bizim borsa düşüyor ya... Bunu durduracaklar akılları sıra... Borsada değer kaybının önlenmesi gerekçesi ile yapılan bu düzenlemeden sonra bu ülkede yabancı yatırımcı kalır mı aklı varsa?

* * *

Şirketlerin önemli bilgileri kamuoyuna duyurulmadan önce şirketin patronları ve aileleri hisse alıp stoklayacak. Sonrasında kamuya haber olarak açıklandığı anda gariban yatırımcılar “İyi haber geldi” diye o hisse senedini alacak.
Lakin geç kalacak. Nitekim içeriden bilgi alanlar haber öncesinde aldığı hisse senetlerini yükselişi görünce satacak. Gariban küçük yatırımcı iyi haber geldi fakat hisse yükselmedi diye aval aval bakacak! Oysa çeşmenin başındakiler parayı çoktan cebe atmış olacak.

* * *

Nihayet pazar günü gelen tepkiler üzerine söz konusu “kararın kaldırılmasına” karar vermişler. 2 gün ömrü olan bu skandal kararı alırken acaba ne düşündüler? Kime hesap verecekler? Doğru olduğuna inanıyorlarsa neden iptal ettiler? Var mı aralarında “istifa etmeyi” düşünenler?

* * *

Sermaye Piyasası Kurulu öyle sıradan bir kurum değil... Sermaye Piyasası Kanunu ile akla hayale gelmeyen yetkiler ile donatılmış bir kurum... Yeter ki istesinler, denetleme kapsamında uzanamayacakları nokta, edinemeyecekleri bilgi yok!
İşte bu kurumun başına 16 yıl boyunca FETÖ’nün Bank Asya’sında çalışan, genel müdür yardımcılığı yapan Ali Fuat Taşkesenlioğlu getirildi. Şimdi bu durum normal mi?

* * *

Yahu bırakın çalışmayı, Bank Asya’da üç kuruş hesabı olan, maaşı yatan, kredi alan, sıradan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları işinden kovuldu, hayatı altüst oldu, hapse atıldı. Bütün bunlar yetmedi eşi, kardeşi bile ihraç edildi.
Bank Asya ile ilişkisi olan kişi garibansa hayatını karart... Yöneticisiyse, SPK’ya başkan yap! Sonra böylesine abuk sabuk kararlara imza at... Buyur buradan yak!

sozcu-banner-1