Enflasyon rakamları açıklandı... Evde bir bayram havası... Bu coşkuyu yaşamak için sokağa çıktım. Birbirine sarılanlar, ağlayanlar... Haliyle duygulandım.
Fransa’da enflasyon yıllık yüzde 2.5 seviyesinde... Fransızlar, Paris’i yakıyor! Bizde enflasyon yüzde 21.62’de... Ekonomistler hükümeti övüyor!
Bakan Albayrak’tan; “Fiyatlardaki köpük kalkıyor” mesajı geliyor. Galiba dalga geçiyor. Yormasın kendini... Günde 3 kere zam gelse bile kim ne diyecek ki?

★★★

Nitekim enflasyon sepetini oluşturan 407 ürünün sadece 108’inde düşüş yaşanmış. İki buçuk katı ürünün, yani 261 maddenin fiyatı artmış. Kalan 38 ürünün fiyatı aynı kalmış.
Artık sepetteki o 108 ürüne nasıl yüklenmişlerse, 261 ürünün fiyat artışını baskıladığı gibi enflasyonu yüzde 1.44 oranında aşağı çekmiş.

★★★

Düşüş beklentiler dâhilindeydi... Ekonomi Bakanı önceliklerini bizzat söyledi; “Enflasyonla mücadele kapsamındaki indirimler enflasyon sepetinde yer alıyor.” Haliyle enflasyonun ameliyatlı yerine vurup düşük çıkarıyorlar.
Yine de geçen yıl 10 liraya aldığın malı bu yıl 12 lira 10 kuruşa mı alıyorsun? Üretici yüze 38 zamlı üretiyor, tüketici yüzde 21 zam ile malı satıyor. Ne güzel iş! Memlekette herkes sevabına çalışıyor.

★★★

Enflasyondaki düşüş, bizi dolar kurunun düşüşüne getiriyor. Dolar da dip seviyelere geldi. Dünyada petrol fiyatları da çok hızlı indi... Fiyatlandırması tamamen dolar ve petrole bağlı doğalgaz ve elektrik fiyatları neden düşmedi?
Dolara bağlı bir enflasyon demek, artmaması için kurları suni olarak düşük tutacaksın demek. Kur düşük kalınca cari açık artacak. Kur’un düşük kalması için faizler inmeyecek. İnerse dolar fırlayacak. Enflasyon artacak. Döndük mü başa?

★★★

Ulaştırma “eksi 6.46” düşüş ile kasım ayı enflasyonundaki en etkili kalem. Nasıl? Enflasyon sepetine göre her 100 liranın 6,58 lirası otomobile harcanıyor!
Hadi enflasyon sepetinde akaryakıt kaleminin ağırlığını anlarım da her ay insanlar dizel otomobil mi alıyor? Neden enflasyon sepetindeki ağırlığı bu kadar yüksek tutuluyor?

★★★

Enflasyon düşünce, 2019 Ocak Toplu Sözleşme zam oranının yüzde 4 olması nedeniyle şu an için memurların zam oranı yüzde 10,88 indi.
Oysa kasım ayı enflasyon verileri açıklanmadan önce ocak zammı oranı 12.75 idi... Aradaki farkı milyonlarca kişi ile çarpınca, Enflasyonla Topyekün Mücadele kampanyasının neden yılsonunda yapıldığı hakkında bir fikriniz oluyor kanımca!

★★★

Enflasyon 21’li seviyelere düşüyor ancak 2019 harç ve vergi bedelleri yüzde 24 oranında zamlanıyor. Neden oranlar güncellenmiyor? Enflasyonla mücadele kapsamında millet topyekün sürünüyor!