AKP Grup Toplantısı yeni bitmişti. Erdoğan, Meclis’ten ayrılırken gazetecilerin olduğu bölüme geldi. “Merhabalar nasıl gidiyor arabalar” diye takıldı. Güzel bir hava oluştu.
Bu cümleleri bir köşe yazısında okuduğum esnada, kendimi omuzlarımda vatkayla 1980’li yıllarda hissettim o anda... Aynısını ben yapsam, yüzüme boş boş bakarlar anca!

★★★

Sahi “nasıl gidiyor arabalar?” Satılmıyor ki, nasıl gitsin arabalar? Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin açıklamasına göre eylül ayında yüzde 68 düşen satışlar, firmaların indirim ve faiz kampanyalarına rağmen ekim ayında daha da daraldı.

★★★

Geçen yıl ekimde 92 bin adet satış yapılmıştı. Bu yıl iyimser bir hesapla satışlar en fazla 25 bin civarı... Bu fiyatlardan hâlâ otomobil satabildiklerine göre bence oldukça başarılı...
Esas şaşırtıcı olan yüzde 72 daralma yaşayacak kadar genişleyebilmiş olması. Birikimi olmayan bir milletin gözünü karartıp borçlanması... Krediyle otomobil alması!

★★★

Yılın başında 1 milyon satış hedefi koymuşlardı. Hedef ancak yarısında kaldı. Üç-dört yıllık otomobillerin ikinci el fiyatları, geçen yılın sıfır fiyatlarını yakaladı.
İnternet sitesi sahibinden.com’da 496 bin satılık vasıta ilanı var. Millet, ihtiyaçtan elindekini satmaya çalışıyor. Önümüzdeki aylarda bu sayı daha da artar.

★★★

Asgari ücretle çalışan bir işçi bugün 62 aylık maaşı ile en ucuz sıfır Clio’yu alabiliyor. Kira, fatura ödemesin, yemek yemesin, gerekirse arabanın bujilerini kemirsin. Biriktirsin. Yine alamaz!
Sadece şekerli su içerek 62 ay hayatta kalsa bile, arabanın fiyatı 120 bin liraya çıkınca ancak babayı alır kanımca...

★★★

Sen bırak sıfır araç almayı, asgari ücretliye sıfır arabayı bedava versen, yakıta, vergiye, sigortaya, bakıma gücü yetmediğinden, satar bir yıl geçmeden.
Otomobil değil dipsiz kuyu sanki! Gözünü kararttın, parayı gözden çıkardın. Önce ÖTV, KDV, MTV, ÖTV’nin KDV si, tescil, harç, TRT payı ödeyip araba mı alacaksın? Hadi aldın... Bitti mi?

★★★

Trafik sigortası yaptıracaksın, kasko yaptıracaksın, her yıl iki kere motorlu taşıtlar vergisi ödeyeceksin, muayene ücreti vereceksin.
Paralı yollar, yap-işlet tüneli, köprü ücreti, oto-park bedeli... Kış geldi kış lastiği, bakımı, aküsü, yağı... Bir de radara yakalandın, trafik polisi tuzağına takıldın, yanlış park ettin aracı çektirdin...

★★★

Kaçış yok! İlla o trafik cezasını ödeyeceksin! Zira 2019 yılı bütçe yasa teklifine göre önümüzdeki yıl vatandaşa 6 milyar 165 milyon liralık ceza kitlenecek.
Polislerin ceza hedefi var illa seni, beni çevirecek. Yoksa bu kadar harcamaya ülke bütçesi nasıl denkleşecek?
Araba alsam mı diye bana sorarsan, ne kadar şanzıman o kadar randıman... Nasıl, ben de güzel bir hava oluşturdum değil mi?