7 gün önce... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erciyes Üniversitesi’nde; “Türk üniversiteleri tarihlerinin en özgür ve en güçlü dönemini yaşıyor” demecini verdi.
Ve daha dün... Dokuz Eylül Üniversitesi açılış töreninde... “Eğitimdeki içerik ve sistemde büyük sıkıntı var” dedi. “Bilim üreten bir üniversite iklimi oluşturmadan hiçbir sonuç elde edemeyiz” diye devam etti.

★★★

Yüzümde istemsiz bir gülümseme belirdi. Nefesimi tuttum, en son “Türkiye’nin nasıl oluyor da dünyanın en büyük 500 üniversitesi arasında esamesi okunmuyor” dediğini duydum.
Erdoğan’ı kendi kendine muhalefet yapar halde buldum! Haklı bir tepki... Lakin tepkiyi veren en olmadık kişi! Kendini sert eleştirdi!

★★★

İsyanı kendi atadığı rektörlere, kendi planladığı eğitim, öğretim sistemine... Zira muhalefeti de damadına yaptıracak değildi... Bu aralar kendisine çok yüklendi...
Hazine, Maliye, İstatistik Kurumu, Merkez Bankası, Kamu Bankaları, Gelir İdaresi Başkanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Varlık Fonu... Tamam, aileden biri ama nasıl yetişecek de kontrol edeceksin hepsini? Bakan değil İsviçre çakısı sanki...

★★★

Türkiye eğitim sisteminin temel olarak iki eksiği var: 1-Eğitim, 2-Sistem... Sahi “Her Müslüman ölü yıkamayı bilmeli” kim demişti? Okulları kim imam hatibe çevirdi?
Kafaya göre interneti kapatan zihniyetin hakim olduğu ülkeden üniversiteler kendi kendine mi yükselecek? Gerekirse kendi “ilk 500” listemizi kurarız deyip listeyi yapanları dış mihrak ilan etsek?

★★★

Türkiye’nin en iyi üniversitesinde yapılan seçimde yüzde 86 oy alanı rektör olarak atamadı. OHAL’den yararlanıp bir KHK çıkartıldı. Aday bile olmayan partili rektör yapıldı! Süs bitkisini rektör diye atasaydı daha evlaydı... Hiç değilse ortalığı karıştırmazdı.
Hitit Üniversitesi’nin akademik kadrosunda 30’a yakın isim birbiri ile akraba çıktı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde açılan kadro sınavlarını, öğretim üyelerinin eş ve çocukları kazandı. Ülkede her üniversite böyle kadrolaştı.

★★★

Son 16 yılda hiçbir öğrenci başladığı sistemle ve müfredatla mezun olamadı. Yedi eğitim bakanı değişti. Türkiye’nin eğitimde 2002’den bile daha geride kaldığı resmi olarak açıklandı.
Türk eğitim sistemi kalitesi geçen yıl dünyada 101’inci sırayı aldı. Suudiler bile 41’inci sıradan bize el salladı.

★★★

Amerika’da Harvard denilen üniversitenin tek başına bütçesi 40 milyar dolar... Türkiye’deki bütün üniversiteleri üst üste koysan üçe katlar...
Zaten bizimkiler 40 milyar doları olan üniversite bulsalar Varlık Fonu’nun içine koyarlar. Parasıyla Kanal İstanbul’u kazarlar. Sonra da “Kontesi kim öptü acaba” diye sorarlar!