Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan sorusu geride kaldı. Yumurtadan zam çıktı! Zira yumurta fiyatları son bir ayda yüzde 10, son bir yılda yüzde 90 arttı! Sahi enflasyon kaçtı? En son yıllık yüzde 15.40 açıklanmıştı! Görün işte enflasyon ayarını ...

* * *

Artışın sebepleri muhtelif ... Sektörün en büyük oyuncusu Keskinoğlu ülkenin coşmuş ekonomisinin altında kaldı. Hâlbuki her şey çok iyi gidiyordu, nasıl batmayı başardı?
Dolar, Euro fiyatları coştu. Her haltı ithal eden Türkiye ihtiyacı olan tavuk yemini de üretemedi. Gitti ithal etti. Kurlardaki artış yeme yansıyınca maliyetler yükseldi.

* * *

İnsanların alım gücü düşünce, et de yiyemeyince yumurtaya abandı ... Talep arttı. İşin ilginci üretim geçen yıla göre yüzde 20’den fazla geriledi. Bildiğiniz arz-talep dengesi...
Fiyatların ikiye katlaması halkın son protein kalesi olan yumurta tüketiminin de azalmasına yol açacak. Yumurta da öyle bir besin maddesi ki hemen her yemekte kullanılır kendisi...

* * *

Ben burada Canan Karatay’ı göreve çağırıyorum! Bizzat; “İşçiler, çalışmaları için gereken enerjiyi 10 haşlanmış yumurta ve 2 turp yiyerek alabilir” demişti. Bu saatten sonra yumurta yemek zengin işi! Canan Hanım bunu hesap edemedi!

* * *

Diğer yandan üniversite öğrencileri de sağlam darbe yedi. Para harcamamak için üç öğün yumurtanın yüz bir çeşidini yapıp, yerlerdi. Eh artık millet kıraathanelerinden kek isterler. Keke koyulan yumurtayı sorun etmezler.

* * *

Hele vücut geliştirenler. Body yapanlar. Yumurtanın beyazı neredeyse diyetlerinin tek besiniydi ... Günde 10 tane bile kesmezdi. Şimdi aç karnına ağırlık kaldırarak nasıl şişirecekler tricepsi? Spor salonları bu işi protesto etmeli.

* * *

Ne öyle evde kedi, köpek beslemek? Bize tavuk gerek! Tavuklar altın yumurtlamaya başladı. Geçen yıl dolar alacağınıza, paranızı faize yatıracağınıza yumurtaya yatırım yapsanız, şimdi parayı ikiye katlamıştınız. Nitekim Türk Lirası yumurta karşısında fena eridi.

* * *

Türkiye ciddi anlamda horoz lobisinin tehdidi altında ... Tavukları daha çok yumurtlamaya davet ediyorum. Gezen tavukları meydanlara çağırıyorum. Biz de odaları kümese çevirelim. Evlerin balkonlarında tavuk besleyelim. Bu büyük oyunu milletimizle birlikte bozalım.

* * *

Ey yumurtaya can veren Allah’ım, bu ülke ekonomisinin böyle yönetilmesi Gayrettullah’a dokunmayacaksa, ne dokunacak? Tamam, adamlar yol yaptı. Lakin yaptıkları duble yolun üzerine yumurta kırınca insanın ağızda pis bir asfalt tadı... Sanki her kuşu yakaladık bir tavuk kaldı...

sozcu-banner-1