Azerbaycan şirketi SOCAR 7 yılda 6.3 milyar dolarlık dev yatırımla Türkiye’de petrol rafinerisi kurdu. Ülkemize yıllık getirisi 1.5 milyar doları bulacak. İyi de olacak.
Bundan 10 yıl kadar önce Avustralya kuru üzüm ihracatında dünyada en büyük rakibimizdi... Bir anda kuru üzümden çekildi! Kafayı çalıştırdı, kuru üzümü bizden almaya başladı.
Peki, ne yaptı? Bağlarını şaraplık üzüme uyarladı. Para da harcamadı. Yıllık şarap ihracatı şimdiden 2 milyar doları aştı. Bir karşılaştır bakalım hesabı...

★★★

İklimin olanak vermemesinden ötürü dünya çapında şarap üretimi yapabilen ülke sayısı sınırlı... Türkiye’nin her yerinde şaraplık üzüm üretilebiliyor.
Türkiye, Fransa’nın ardından dünyanın ikinci büyük üzüm ekim alanına sahip... Miktar olarak üzüm üretimi bakımından dünya dördüncüsü... Binin üzerinde üzüm çeşidimiz var.

★★★

Türkiye ne yapıyor? Topladığı üzümün yüzde 35’ini kurutuyor, yüzde 33’ünü pekmez, pestil, sucuk, şıra yapıyor, yüzde 30’unu yiyor. Kalan yüzde 2’si de içki yapımına gidiyor.
Çin talep etmeye başladı, Fransa’nın yıllık şarap ihracatı 15 milyar dolara çıktı. Türkiye’nin şarap ihracatı ne kadar? Yaklaşık 50 milyar dolarlık şarap piyasasından Türkiye’nin aldığı pay hepi topu 12 milyon dolar... Sanki bahşiş veriyorlar?

★★★

İtalya’da, İspanya’da üretilen üzümlerin yüzde 90’ı şaraba dönüşürken biz üzüm sucuğu yapıyoruz. İtalya yılda 8 milyar dolarlık ihracat yaparken onu 4 milyar dolarla İspanya izliyor. Türkiye’nin şarap geliri İtalya’nın bir köyü kadar etmiyor.
Adamlar salkım salkım para topluyor, bağ sahipleri paranın altında kalıyor! En düşük maliyetli üzüm Türkiye’de üretilirken, onunla da pekmez yapılıyor. Yahu hangi ülke senden pekmez talep ediyor?

★★★

Ne üretici memnun, ne tüccar... Üzümünü yiyip bağını sormuyoruz. Bu yaz Rusya, Türkiye’nin yaş üzüm ihracatında ilk sırayı aldı. Gelirimiz 12 milyon dolara çıktığı için tebrik mesajları yağdı. Sorsanıza üretici ne kadar kazandı?
Bırakın destek olmayı, köstek olmasalar şarap ihracatı birkaç yılda 150-200 milyon dolara çıkar. Sen ne yapıyorsun? Üretimi caydırıyor, üreteni cezalandırıyorsun.

★★★

Amaç vergi toplamak değil, vazgeçirmek! Dizi filmlerde şarap içilirken görüntüyü buzlatıyorsun. Hiç değilse şarap üretenleri cezaevine tıkmıyorsun.
Bir çiftçi, 5 dönüm bağdan ortalama 3 ton üzüm alsa ve 4 TL’den satsa 12 bin TL para ediyor. Yaklaşık 2200 dolar... Şişesi 2200 dolara satılan şarap var!

★★★

Şöyle hesapla; 10 kilo üzümden 10 şişe şarap çıkarırsın, 10 şişe kaliteli şarap fiyatına bir televizyon rahatlıkla alırsın.
Sen elindeki imkanları değerlendirme, sonra acayip projelere milyarlarca dolar gömüp para kazanmayı bekle... Haftaya içkiye yine zam geliyor, bilgine...