Doların her gün rekorlar kırması artık tadını kaçırdı. Gün aşırı dolar yazmak inanın beni de çok sıktı! Şurası muhakkak ki ekonomi tıkandı. Bakın; Bir dolar bir borcu batırır. Bir borç bir krediyi batırır. Bir kredi bir bilançoyu batırır. Bir bilanço bir şirketi batırır. Bir şirket yüzlerce kişiyi işsiz bırakır. Tabii ki hep yükselmeyecek, elbet bir yerde duracak. Zira artış durduğunda bakalım kimler ayakta kalacak?

* * *

En kötü kâbusumuz gerçek oldu. Bir para birimi bir ay içerisinde yüzde 13, yılbaşından beri yüzde 23 değer kaybeder mi? Kaybederse o ekonomi sağlam durabilir mi? Hiç boşuna dünya piyasalarını örnek göstermeyin. Herkesin parası bir değer kaybederken bizimki üç kaybediyor.

* * *

Kur kontrolden çıkınca dışa bağımlı bir ekonomi olan Türkiye için her şey kontrolden çıktı. En baba senaristler bile böyle heyecanlı senaryo yazamadı! Titanik filminin batış sahnesi gibi... TL’ye tecavüz ediliyor diyeceğim ama Merkez Bankası’nın rızası var. Lakin bu ülkede para politikasını bağımsız Merkez Bankası değil, Saray belirliyor. Merkez Bankası harekete geçmek için Saray’ın emrini bekliyor.

* * *

Eğer yüksek enflasyon ve cari açıkla yoğurulmuş bütçe açığı veren bir ülkede parasal gevşemeye hevesli bir İktidar varsa para kaçınılmaz olarak değer kaybeder. Merkez Bankası direkt müdahale etse cephanesi hepi topu 30 milyar dolar... Bir de başarısız olursa daha beter! Tek çare faizleri artırmak, zira Saray o işe ne der?

* * *

Peki, dolar nasıl düşer? Yarın OHAL’i kaldırırsın, hiç değilse seçimlere kadar idare eder. Türk ekonomisi hezimet yaşadı Londra’da... Onun da etkisi var. Dedi ki; “TCMB bağımsız diye yürütmenin başının sinyallerini bir kenara koymaz! Kırk gün sonra Türkiye çok farklı bir döneme uyanacak.”

* * *

Tam parası Türkiye’de olan yatırımcılar sakinleştirici içmek için su istiyorlardı ki; “Sebep netice ilişkisine baktığımız zaman faiz sebep enflasyon neticedir” deyiverdi. Önce kulaklarına inanamadılar sonrasında satışların ardı arkası kesilmedi. Sahi o sırada ekonomi danışmanları ne işle meşgullerdi? Kimse; “Reis sen ne yaptın!” diyemedi mi? Korkaklar!

* * *

Gelelim sadede... Şimdi ne yapacaksın? Ya faizleri artırıp dediklerini yutacaksın ya da helvayı kavurup millete dağıtacaksın. Belli ki bu işi kıvıramıyorsun, bir bilene soracaksın. Kanal İstanbul gibi saçma sapan projeleri durduracaksın. Bedava dediğin yap-işlet-devret ile milyarlarca dolar zarar ediliyor, çare bulacaksın. Seçimi kazanmak için ulufe dağıtır gibi para dağıtmayacaksın. Zamanı geldi, yavaş yavaş koltukla vedalaşacaksın.

sozcu-banner-1