Yine bir market alışverişi... Kapıdan girdim, ortam buz gibi... “Bu sıcakta biraz oyalanırım burada” diye geçirdim içimden...  Başladım reyonlar arasında dolaşmaya, fiyatlara bakmaya... İrkildim! Cüce marketine mi gelmiştim?

* * *

Fiyatlarda anormal artışlar yoktu. Lakin ürünler boydan çekmişti! Hadi ekmekte falan zam yerine “israfa gramaj ayarı” diye millete yediriyorlardı. Hepsine mi gramaj ayarı yapıldı? Hepsinde mi israf vardı? Yapılacak zammın adı, olmuş gramaj ayarı!

* * *

Klasik pazarlama yöntemidir. Gramajı azalttıkça azaltırsın, azaltamayacağın noktada ürünü eski boyutuna getirip kallavi zammı yapıştırırsın. Ürünün üzerine de “aynı fiyata yüzde 20 daha fazla” ibaresini koyarsın. Neden satılan ürünler ufaldı? Kazanılan para azaldı. Alım gücü mü kaldı?

* * *

Peki, müşteri bilgilendiriliyor mu? Türkiye’de mi? Tabii ki hayır! Gelişmiş ülkelerde bu durum mümkün değil... Kafanıza göre gramaj azaltamazsınız. Tüketici şikâyetleri ile o ülkenin rekabet kurumu öyle bir ceza keser ki belinizi doğrultamazsınız.

* * *

Fiyat değişmedikten sonra miktar ne kadar düşerse düşsün zam gelmiyor. Bak böylece enflasyon da artmıyor. İktidarın işine geliyor.
Bir kiloluk konserve 850 grama düşmüş. Aynı fiyattan satılıyor. Aslında yüzde 18 zam yapılmış, saklanıyor.

* * *

200 mililitrelik küçük sütler var ya... Dikkat edin ambalaj aynı üzerinde yazan ibare 180 mililitrede... Yüzde 11 zamma denk geliyor alışverişte...
Çerez paketleri kocaman... Açıyorsunuz lastik sönmesi gibi hava kaçırıyor. Bir avuç çerez, paketin dibinden sana bakıyor. Çikolatalar, şekerlemeler parmak kadar kalmış. Dondurmalar çubuk boyunda...

* * *

Kuruyemişler adeta diyete girmişler. 150 gramlık kuruyemiş inmiş 96 grama... Yüzde 56 zam yapmışlar hesaplayana...
Şampuanlar bile saça hacim kazandırır diye satılıyor, kendi her geçen ay hacim kaybediyor! Diş macunları bile ufalmış, seyahat boyuna inmiş gibi...
Şarküteri ürünleri... Salamlar 60 gramdan reyonlarda... Marketleri bu kesmemiş, 30-40 gramlık paketler hazırlamış, satışa sunmuş.

* * *

Küçültüp satıyorlar bu sayede zam yapmıyorlar. Aynı paraya daha az ürün satıyorlar. İlla gramaj değil tabii ki olay... Hammaddelerde ucuzu tercih edip maliyetleri de azaltıyorlar.
Güzel kardeşim madem iş bu raddeye geldi, çıkar bir kararname benzin fiyatını da sabitle... Verilecek miktarı belirle... Bugün ver 1 litre, yarına 0,9 litre... Aynı fiyata... Var mı zam? Yok! Büyük oyunu bozduk mu? Bozduk!

sozcu-banner-1