Ağzı bozuk, terbiyesiz bir anlatım saymayın. Türkçenin verdiği geniş hoşgörüyle yazdım. Söyleyen de zaten ben değilim. Cumhurbaşkanı’nın onuncu kez tekrarlayışıdır. İlk “Bize oy verdiniz şehirlere dikey koyduk, ihanet ettik. Yeniden oy verin bu kez yatırıp koyalım...” uyarısını İstanbul’un seçilmiş ve istifaya zorlanmış Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yüzüne kalabalık bir toplantı sırasında yapmıştı. “Biz bu şehrin kıymetini bilemedik, biz bu şehre ihanet ettik, hâlâ da ihanet ediyoruz, ben de bundan sorumluyum” demişti.
Geçen gün tekrarladı.
Bu kez Bakan’a söyledi.
“Yatay mimarı” istedi: “Binalar yükseldikçe yollar büyüdü, gönüller çoraklaştı, karardı, çölleşti” dedi.
Bakan not aldı.
Toplantı bitti.
Bakan notu ne yaptı?

★★★

TOKİ’nin elinde “İstanbul’a dikey olarak 50-100 katlı pis ve iğrenç görüntülü beton- cam- plastik yığını koyulan 76 büyük soygun projesinin raporu” var.
76 AVM.
GÖKDELEN.
REZİDANS.
76 “gönül karartan inşaat soygununun” hepsi Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde yapıldı. İstanbul’da şehir planlarına vücut çalımı atıp kişiye, parsele özel imar yetkisini Ankara’ya kaydıran kararlar, kanun değişiklikleri de aynı dönemde çıkartıldı. Arşive girin, elektronik ortamda “TOKİ’den 240 milyar liralık ihanet” cümlesini yazın. Giriş tuşuna basın. Liste karşınıza çıkıyor. 76 projenin müteahhitleri ve inşaat şirketlerinin yüzde 99’u iktidarın yandaşı yeni zengin işadamlarından oluşuyor. 76 projenin tamamında imar izinleri delinmiş. Verilen inşaat izinlerinin üzerine çıkılmış. Fazladan 12 milyon 400 bin metrekare inşaat yapılmış. Ve “240 milyar 234 milyon 265 bin liralık yasadışı dikey koyuş rantı” elde edilmiş.

★★★

Bu TOKİ’nin hesabıdır.
Acaba 240 milyar 234 milyon liralık yasadışı dikey koyuş rantı elde eden işadamları, bunun ne kadarını belediye bürokrasisine ve ne miktarını iktidar partisine seçim finansmanı olsun diye aktardı? Bu 76 AVM, GÖKDELEN ve REZİDANS’ın yapışılışında görev alan Ankara bürokratları acaba kime bağlıydı? Eski AKP’li Bakan Ertuğrul Günay, “AKP doymayan bir zengin partisidir” demişti. İşte bu yüzden ben de tahminen diyorum ki:
Yeni bakan not aldı.
Götürüp çöpe attı.

KALEMİN GÖR DEDİ

Altay Tankı’nı yandaş işadamı kaptı!


Altay Tankı projesini geliştirme işi Otokar firmasına verilmişti. Devlet, bu iş için Otokar’a 50 milyon dolarlık bir ödeme yapmıştı. Altay Tankı’nın üretimi için sözleşme Otokar ile değil BMC ile imzalandı. BMC’nin tankların her birini TSK’ya kaça yapacağı açıklanmadı. BMC, Mehmet Karamehmet’in şirketi iken yaptığı kamyon, otobüs, minibüslerden para kazanamıyordu. Karamehmet bankasından ötürü sıkıştı BMC, devletin (TMSF’nin) eline geçti. TMSF de şirketi Ethem Sancak adlı işadamına sattı. Ethem Sancak BMC şirketinin yarısını Katarlılara sattı. Ethem Sancak, “Tayyip Erdoğan’ın yiğitliğini, dürüstlüğünü gördüm, gördükçe aşık oldum. Böyle bir aşk iki erkek arasında olabiliyor” demişti. Altay Tankı yapımı işte bu yandaş işadamının şirketine verildi.