Bir yıl daha bitti. Koca yıl boşa gitmedi. Biriktirdi, biriktirdi; “uyanın-aydınlanın- hesap sorun- saydamlık isteyin- her söylenene kanmayın” diyerek bırakıp gidiyor. Böylece; uyuşukluk dönemi, kendini teslim etme dönemi, bekleyip görme dönemi, bizim için çalışıyorlar dönemi, geçmişin kötü mirasını tamir ediyorlar dönemi, özetle “ne yapıyorsa kabul ederiz dönemi” bu yılla bitip, gidiyor. Farkındalar!
“Aya da yeni köprü yapıyoruz” dediklerinde inanacakların sayısında azalma başladı. Bu yüzden; sanatçıları evlerinden polisle alıp sorguya götürmeye ve TV gazetecilerini “RTÜK sopası ile” susturmaya çalışıyorlar.
Herkese çamur sıvama.
Doğruya leke sürme.

★★★

Gerçek hayat, TV ekranlarında tekel kurup binbir yalanla süsledikleri gibi tozpembe değil.
Sorunlar ağırlaştı.
İşsizlik alev oldu.
Yoksulluk arttı.
Gelir eşitsizliği vardı.
Daha da açıldı.
Geçim çok zorlaştı.
Vergiler zalim sopasına döndü. Sanayide, tarımda, hizmetlerde daralma, küçülme, durgunlaşma yapıştı kaldı. Türkiye, dünyanın en yüksek faizini ödeyerek dış borç isteyen ülke haline geldi. Memurlar sıkıntıda. İşçiler mutsuz. İşverenler, devlet ananın emziği olmadan yaşayamayan bebeklere döndü. Sanayici, tüccar, bankacı, KOBİ sahibi göbeğinden devlete bağlandı.
Tarım bitti.
Çiftçi perişan.
Devletin bütün malları satıldı. Kamu imtiyazları peşkeş çekildi. Özelleşecek mal kalmadı. Türkiye’nin geleceği de satıldı. Bütün belediyeler borç içinde. Devlette harcama tavan yaptı. Halka kemer sıkma kaldı.
2018 biriktirdi.

★★★

2019 yılı; “kof bahanelere kimsenin inanmayacağı ve içi boş fakat yüksek sesle söylenen nutukları çok az kişinin inanarak dinlemeyeceği” sıkışma-daralma- küçülme sarsılmaya gebe olarak geliyor.
Ağır bir tablo var.
Enkaz fakirlerin, işçilerin, memurların, emeklilerin, dar ve değişmez gelirliler ile işsizlerin üzerine yıkıldı. Bugün; “Elinize geçen gelirle geçinebiliyor musunuz?” diye tek sorusu olan hilesiz, hurdasız bir anket yapılsa:
Ucu ucuna:
YÜZDE 20’de kalır.
Borçla:
YÜZDE 75’i geçer.
Tuzum kuru:
YÜZDE 5’te kalır.
2018 yılı biriktirdi, biriktirdi, gidiyor. Birikimin sesini, 2019 Mart ayı sonunda büyük şehirlerde kurulacak seçim sandığında duyacağız.
Giden yıl: Hüzün.
Gelen yıl: Umut.

KALEMİN GÖR DEDİĞİ

Size ince iplik!
Bize çift dikiş!
Ata binen Üsküdar’ı geçer


Cumhurbaşkanı, emeklilikte yaşa takılanlar “hem emekli olacak ve hem çalışacak fırsatın kendilerine de verilmesini istediklerinde” onlara şiddetle karşı çıktı ve “Vatansever milletime soruyorum, ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz böyle bir dönemde bu yükü ülkemizin sırtına yüklemeye hakkınız var mı? Emekli olacaklar gidip başka bir işe daha girecekler. Çift dikiş... Bu olmaz...” dedi. Erken emekli olmanın Hazine’ye getireceği yükün artacağını dile getirdi. Yükün artacağı doğruydu ancak aynı cumhurbaşkanı, kendi yardımcısı, 16 bakan, 62 bakan yardımcısı söz konusu olunca; “çift dikiş yolunu açacak kararnameyi” imzaladı. Bu nedir: Size ince iplik. Bize çift dikiş. Ata binen Üsküdar’ı geçer.