13 üniversitenin bölünmesini masaya yatırdılar. Elle tutulur, akla sığan bir gerekçe sunamadılar.
Profesörler karşı.
Öğrenciler tepkili.
Konuyu bilenler tedirgin.
Üniversite bölmek niçin?
YÖK Başkanı, Cumhurbaşkanı uçağına mürettebat olarak binip gittiği Kore’den görüşlerini “üniversite bölmenin faydaları” üzerine açıkladı ama söyledikleri bilmece dolu: “İstanbul Üniversitesi aslında ikiye ayrılıyor olsa da bu yeni durumun yeniden organize olma olarak nitelendirilebileceği alt normlarda düzenlemeler yapmayı planlıyoruz. Yani ayrı iki tüzel/hükmi kişiliğe sahip bu iki yapının akademik faaliyetlerde birbiriyle uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlayan ve pek çok mesele ve kararın kendi süreçlerinde başlayıp biteceği yeni bir sistem düşünüyoruz.” (3 Mayıs Perşembe Hürriyet Gazetesi)
İkiye ayrılıyor olsa da...
Bu yeni durum...
Yeniden organize olma...
Alt normlarda düzenleme...
İki ayrı tüzel/hükmi kişilik...
İki yapının birbiriyle uyumu...

* * *

YÖK Başkanı!
Korece düşündü.
Türkçe ifade ediyor.
“İkiye parçaladığınız üniversitenin ikiye ayrılmış yapısını birbiriyle uyumlu hale getirmeyi amaçlıyorsanız” o zaman niçin bölüyorsunuz? İş yokluğunda asma mı buduyorsunuz?
Üniversiteler laik kaleler!
13 üniversite düşmedi!
Laik kalmak için direniyor.
“Üniversite bölme” planı, laik kaleleri düşürmek için mi? TV tartışma programlarına Cumhurbaşkanı’nın üniversiteye rektör olarak atadığı üç isimli profesörler var. Pazartesi Demirören kanalında, salı Ciner kanalında, çarşamba Şahenk kanalında, kanal, kanal dolaşıyorlar. Her konuda, her gece, her kanalda “iktidar ağzı” ile söyleşiyorlar fakat söyledikleri her cümlenin başında “tarafsız bir akademisyen olarak ifade ediyorum...” vurgusunu mutlaka yapıyorlar.

* * *

Amaç bu mudur?
Son laik kalelerin de yönetimine “iktidar ağzıyla” konuşacakları ve “davayı devam ettirecekleri” yerleştirmek.
Sayın YÖK Başkanı!
Siz de biliyorsunuzdur; “en iyi üniversite demek, en iyi hocaları toplamış yüksek öğretim kurumu” demektir. Bize anlayacağımız sadelikte söyleyin; Üniversiteleri bölerek ve yönetimlerine “iktidar ağzıyla konuşanları” yerleştirerek; kendi dalında ülkenin en iyi profesörü olmuş, bütün hayatını bilme adamış, yüksek bilimsel ahlak sahibi, özgür düşünen, özerk yönetimi benimseyen hocaları nasıl bir arada tutacaksınız?

sozcu-plusu-abone-ol