Geçtiğimiz yılın sonlarında bitcoin hem fiyatı hem de popülerliğiyle dünyada zirve yapmıştı. O dönemlerde, Fransa Maliye Bakanı gelecek G20 zirvesinde bitcoin konusunun masaya yatırılmasını önermişti.

Geçtiğimiz günlerde Arjantin’de gerçekleşen G20 zirvesinin, ana gündem maddelerinden biri olan kripto paralar, Finansal İstikrar Kurulu tarafından olumsuz tepki aldı. Tüketici ve yatırımcıları koruma odaklı bir politika güdülmesi gerektiğini savunan FSB, kripto para piyasasının; paralardaki fiyat dalgalanmaları, ICO’ların (Dijital Para Arzı) artışı, kripto paraların ödemelerde ve kurumsal alanlarda kullanım potansiyeli gibi konuların yakından takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Merkez bankası başkanları da  kripto paralar ve suç, yatırımcı ilişkisine, bu paraların dünya ekonomisi üzerindeki etkilerini daha ayrıntılı incelemek gerektiğini öne sürdüler. Toplantının sonunda kripto para düzenlemeleri için temmuz ayının sonuna kadar üye ülkeler bu konuyla ilgili önerilerini sunacaklar ancak, bu sunum somut ve çok özel öneriler içermek zorunda. Tabii ki zirvedeki tüm ülkeler aynı fikirde değil. Fransa ve Almanya, kripto paraların yatırımcılar için önemli bir risk teşkil edebileceğini belirtirken, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, kripto varlıkların, şu anda küresel finansal istikrar için tehlike arz etmediğini söyledi.

06-nedim

KRİPTO AVCISI HACKERLAR


CNN Money’in bir haberine göre, kripto paraların en büyük felaketi hackerlar. Geçtiğimiz aylarda, hackerlar tarafından yüz milyon dolar değerinde dijital para çalındığını ifade eden uzmanlar, kripto paraların güvenliğiyle ilgili korkuların yakın zamanda gitmeyeceğini ve bunun kripto piyasasındaki fiyatları da kötü etkileyeceğini öngörüyor.

Hacker talihsizliği yakın zamanda Güney Kore’yi vurdu. Coinrail isimli sanal para biriminin % 30’u hackerlar tarafından çalındı. Ocak ayında, Japon kripto borsası Coincheck, yine hackerler yüzünden, 500 milyon dolar değerinde zarara uğradı. Geçtiğimiz yıl, benzer sanal güvenlik ihlallerinden dolayı, iki sanal para birimi de iflasın eşiğine geldi. Çin, bu yıl bitcoin ticaretini ülkesinde yasaklamayı denerken, Japonya bitcoini resmi olarak tanıdı ve ticaret lisansı çıkardı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu, dijital değer yönetimindeki önlemleri arttırdı.

Londra’daki PwC şirketi yöneticileri, kripto para piyasasında küçük yatırımcıların daha fazla risk altında olduğunu belirtti. Bankalar ve sigorta fonları gibi büyük yatırımcıların kripto konusunda çok endişelenmelerine gerek olmadığını söyledi.

TÜRKİYE NE YAPACAK?


Türkiye kripto paraların ülkemizdeki geleceğiyle ilgili net bir tavır belirleyemedi. Yeni hükümet sistemiyle beraber nasıl bir yaklaşım içinde olunacağı merak ediliyor. Ülkemizin kripto paralarla ilgili tavrı net olmamakla birlikte, kripto paraların nasıl vergilendirileceği  ile ilgili olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası’nın çalışmalar yapıp, raporlar hazırladığını biliyoruz.

Kripto paraların gerek ülkemizde gerekse dünyada, kuşkuyla karşılanmasının ana nedeni; kripto varlıklar ile ilgili müşteri ve yatırımcı güvenliği, piyasa bütünlüğü, vergi kaçakçılığı, para aklama ve terörizmin finansmanı gibi net olmayan konulardır.

plusbanner2x