Ülkemizde özellikle Katma Değer Vergisi oranlarının yüksekliği nedeniyle, sahte fatura düzenleme ve kullanma fiillerinin çok yaygın olduğu vergi müfettiş raporları ile belgelenmiş bir vakıadır.

Sahte fatura düzenlemek ve kullanmak 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılan bir suçtur. O yüzden çoğunlukla sahte fatura düzenleme işinde; işin organizatörleri hep arka planda kalırlar, bu işlerde çalışanlarını ya da köyden getirdikleri insanları kullanırlar.

Vergi idaresi, yukarıda açıkladığım gerçeklerin farkında olarak; yeni iş yeri açılması ve şirket kurulmasında mükellef olarak karşılarına gelen kişileri gözü tutmamışsa, iş yeri açılışlarına izin vermeyerek örtülü bir bariyer oluşturuyordu. Ta ki, 2018 yılının başlarına kadar...

YÜZDE 30’U SURİYELİ

Gelir İdaresi Başkanlığı 2018/3 sayılı Genelgesi ile vergi dairelerinde işe başlama, işi terk ve diğer durumlarda yoklama işlemlerinin nasıl yapılacağına ilişkin olarak düzenleme yaptı ve teşkilatlarına 28.02.2018 tarihinde duyurdu. Buna göre;

Gerçek kişilerin ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ticaret sicili müdürlüklerinden işe başlama ile ilgili bilgileri elektronik ortamda alınmayan tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayan diğer kişilerin işe başlama bildiriminde bulunması halinde bildirimde yer alan vergi türü bilgilerinin sisteme girişi yapılarak mükellefiyet durumuna göre vergi türleri itibariyle, mükellefiyet tesisi işlemi yoklama sonucu beklenilmeksizin aynı gün içerisinde gerçekleştirilecektir.

Mükellefiyet tesisi işlemi gerçekleştirilen işe başlama yoklamaları, mükellefiyetin tesis edildiği tarih itibariyle talep edilerek en geç 15 gün içinde sonuçlandırılacaktır.

Yeni kurulan ticaret şirketlerinde ticaret sicil tarafından vergi dairelerine bildirilen şirketler hakkında elektronik ortamda kurum, kurum geçici, kdv türü bilgilerinin sisteme girişi yapılarak mükellefiyet tesis işlemi yoklama neticesi beklenilmeden aynı gün içerisinde sonuçlandırılacaktır.

Yapılan işe başlama yoklamaları sonucunda; mükellef iş adresinde yoksa (çevre araştırması yapılarak mükellefin yoklama anında adreste olmaması durumu hariç), adreste başkası varsa ya da adresteki iş yeri boş  ise veya mükellefiyet tesisini gerektirmeyen bir durum tespit edilmişse, mükellefiyet kaydı açılış tarihi itibariyle terkin edilecektir.

Gelir İdaresi Başkanlığı yukarıdaki düzenlemeleri yaparken; mükelleflerin yoklama memurları gelinceye kadar geçen 15 günlük süre içinde, ciro rekoru kırabileceğini hiç düşünmemişti...

sahte

Cuma günü, İstanbul’da bir vergi dairesine uğradım. vergi dairesi müdürü, burnundan soluyordu. Müdür bey, ‘’sahte fatura düzenleyen Türklerle uğraşıyorduk, şimdi başımıza bir de Suriyeliler çıktı, sahte fatura düzenleyenlerin %30’u Suriyeli’’ dedi. Ben de kendisine, “Suriyeliler ülkemizin artık gerçek sahibi olmaya başlamışlar’’ dedim. Suriyelilerin bu işi nasıl bu kadar kolay yapabildiğini araştırınca; yukarıdaki İç Genelge’nin hem Türklerin hem de Suriyelilerin önünü açtığını gördüm. Vergi daireleri mükelleflerle ilgili ihtiyaç duyulması halinde, her zaman yoklama işlemleri yapabilirler. Ancak, vergi dairelerinin mükellef sayıları ve eldeki yoklama memuru sayısı dikkate alındığında; mevcut kadrodaki sayısal yetersizlik ve İstanbul’un büyüklüğünü göz önünde bulundurduğumuzda, vergi daireleri milyonlarca liralık sahte fatura işleminden çok sonra konuya vakıf olmaktadırlar. Tabi bu arada, milyonlarca liralık Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisi çoktan ziyaa uğratılmış olmaktadır.

Suriyelilerin bir gün ülkelerine döneceğini umut eden biz Türkler için, artık umudun bittiği yerdeyiz. Mülteci olarak geldiğiniz ülkede, sahte fatura düzenleme eylemlerinin tam içinde yer alıp, %30’luk payı kapmışsanız, artık kendi ülkenize dönme konusunda gemileri yaktığınız anlaşılıyor...

Tabi bu durum, bayramlarda Suriye’ye gidip, hısım akrabayı ziyaret etmenize engel değil…