Emekli Mülkiye Müfettişi Mahmut Esen boş durmaz. Halen görevdeymiş gibi çalışır. Son raporu da belediyelerin keyfi uygulamalarıyla halkın nasıl soyulduğu oldu. Tatilini geçirdiği Balıkesir’de, belediyenin usulsüzlerini bir rapor haline getirdi.

Hazırladığı “Büyükşehir Belediyelerinde Keyfi Uygulamalar Raporu”nun bir örneğini bilgi edinilmesi/ değerlendirilmesi bağlamında CHP Genel Merkezi’ne, bir örneğini de test etmek/sınamak için AKP İletişim Merkezi’ne gönderdi.

BUNDAN SONRASI İLGİNÇ

Mahmut Esen, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su satış tarifeleri başta olmak üzere, bazı iş ve işlemleri; su satış faturaları, halka açık kaynaklar ile erişilebilen bilgi ve belgeler kullanarak Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (BASKİ) işlemlerini temel alarak inceledi.

İnceleme sonucunda, sadece BASKİ’ye özgü olmadığı değerlendirilen hata/ noksanlık ve usulsüzlükleri  (Su tarifeleri düzenlenmesinde keyfilik, kartlı su satışlarında usulsüzlükler, mevzuata aykırı atık su bedeli alınması) köy idarelerindeki “salma salınmasına” benzer yöntemlerle katı atık bedeli (KAB) tahsil edildiğini saptadı.

Raporu, 3 Ekim 2018 tarihinde CHP Genel Başkanlığı’na; karşılaştırma yapabilmek için 4 Kasım 2018 tarihinde de (chp@chp.org.tr) üzerinden CHP Genel Merkezi’ne gönderdi. Raporu; erişim adresi gösterilerek 3 Kasım 2018 tarihinde, test bağlamında AKP Genel Merkezi’ne de iletti.

AKP İletişim Merkezi’nin (AKİM), aynen Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) biçiminde yapılandırıldığını gördü. İletiyi göndermek için isim, soyad, doğum tarihi, telefon numarası, e-posta adresi, istek/şikayetin özü ve açıklaması isteniyordu.

KİM NE YAPTI?

İletinin gönderildiği gün “Başvurunun 3.11.2018-0116 numarasıyla kaydedildiği, başvurunun ilgili makama iletilerek en kısa sürede bilgi verileceği, AKİM’i tercih ettiği için teşekkür” mesajı bildirildi.  6 Kasım 2018 tarihinde “başvurusunun ilgili makama iletildiği” mesajı yine elektronik posta ve telefonuna ulaştırıldı.

Balıkesir Valiliği, 12 Kasım 2018 tarihinde, iddialarla ilgili olarak Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdiği yazının bir örneğini, bilgi olarak Esen’e ulaştırdı. Yazıda, “Konunun incelenerek sonucundan başvurucuya, Valiliğe ve Bakanlık Müşavirliği’ne bilgi verilmesi” isteniyordu. Mahmut Esen’in, başvurusu üzerine başlatılmış süreç devam ediyor.

AKP Genel Merkezi’nde, iletişim çağının tüm olanakları kullanılıyor. Bu bağlamda ileti sahiplerden ek erişim adresleri alınıyor, iletileri kayda alınarak numara veriliyor, gelişmeler hakkında bilgilendiriliyor. Bu durum ileti sahibinin ve iletisinin ciddiye alındığını ortaya koyuyor.

Mahmut Esen’in, CHP Genel Merkezi’ne (chp@chp.org.tr) gönderdiği iletisinin ise ulaşıp/ulaşmadığı bile belli değil. Bu durum, iletilerin değerlendirileceği konusunda da kuşkulara yol açıyor.

Evet, AKP devlet olanaklarını kullanarak bu işleri rahat yürütüyor ama CHP’nin de bu konuda yapacakları vardır. AKP’nin İletişim Merkezi gibi bir çalışma yöntemi başlatılmalı. Bu durum, partiye olan güveni de artırır.

İzmir için Sındır da aday


CHP İzmir Milletvekili Prof. Kamil Okyay Sındır, 2009- 2014 arasında İzmir- Bornova Belediye Başkanlığı görevinde bulundu. Şu anda kendisinden çok partisi için çalışıyor. Trabzon’dan geldi, yine parti görevi icin Bartın’a gitti. Aday adayları arasında adı geçen Sındır, “Ben seçimlerde milletvekili adayı olarak partimize oy istedim. Belediye başkanı olma talebinde bulunma hakkını kendimde görmem. Halk ve örgütümüz belediye başkanlığında görmek isterse şevkle, heyecanla bu görevi yaparım” diyor. Sındır, AKP-MHP ittifakının İzmir’de beklediği sonucu alamayacağına inanıyor.

Kamil Okyay Sındır’a göre “Büyükşehiri kazanamama” diye bir riskleri yok. Bıçak sırtı seçimi aldıkları ya da kaybettikleri ilçelerde, İYİ Parti seçmeninin oylarına ihtiyaç var. Doğru adaylarla İzmir’de bugünkünden daha iyi duruma gelineceğine inanıyor.