Ahmet Akın’ın, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan adayı yapılacağı geçen yıldan beri konuşuluyordu. Seçimin ancak Ahmet Akın’ın aday gösterilmesiyle alınabileceğini söyleyen de çoktu. Ahmet Akın, adaylığının gelecek hafta açıklanacağını beklerken, TBMM’de hemşehrileriyle birlikte, ilk büyükşehir başkan adayı olarak adını duydu. Heyecanlandı, İl Başkanı ve partinin bazı yöneticileriyle birlikte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na gittiler. “Onlar teşekkür” etti, Kılıçdaroğlu, “başarılar” diledi.

Adaylığı açıklandıktan sonra Ahmet Akın’la birlikteyiz. Telefonu sürekli çalıyor. Akın da kıpır kıpır. “İnanın heyecandan yerimde duramıyorum. Bir an önce gidip çalışmak, yapacaklarımı anlatmak istiyorum. Çünkü planım, programım her şeyim hazır” diyor.

“AHMET AKIN, ZAFER YAKIN”

Yalnız Balıkesir’in değil, Türkiye’nin en kıdemli belediye başkanlarından olan Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, 1987 yılında Güre Belediye Başkanı seçilmişti. Son seçimde Edremit Belediye Başkanı oldu. İlçenin bir girişinde Atatürk anıtı, diğerinde ise zeytin anıtı yaptırdı. “Atatürkçülerin kenti” dediği Edremit’te, Atatürk’ün kaldığı evin restorasyonu da tamamlandı. Şimdi açılışı yapılacak. Deneyimli başkan Kamil Saka’ya, “CHP Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ni alır mı?”diye sorduğumda, “Ahmet Akın aday gösterilirse alırız. CHP, bir bütün olarak arkasında. Akın’ı başkan yaparız” diyordu. O gün geldi ve yarın Ahmet Akın, üzerinde adaylık fotoğrafı olan giydirilmiş otobüsle Balıkesir’e girecek. O yerinde duramayan Ahmet Akın, bir taraftan seçimde kullanacağı sloganları da belirliyordu. “Ahmet Akın, zafer yakın” diyordu. Sohbetimizde, “Balıkesir benim ailem”, “Ahmet Akın, Balıkesir halkına en yakın” “Seni seviyorum Balıkesir” sözcüklerini de sıkça kullanıyordu.

Balıkesir-Gönenli, 45 yaşındaki Ahmet Akın, üç dönemdir milletvekili seçiliyordu. Birlikte çalıştığı arkadaşlarına ilk talimatı şu olmuştu: Gelen vatandaşlarımıza hangi siyasi partiden olduğu asla sorulmayacak, parti ayrımı asla gözetmeden yapabileceğimiz bir şey varsa yapacağız.

Adaylığı açıklandığında “En mutlu günümü yaşıyorum” diyordu. Partili-partisiz hemşehrileri de telefonla arıyor, sevinçlerini dile getiriyordu. Bir konuşma bittiğinde, Akın, “Siyasete başlarken ‘Balıkesir benim ailem, kimseyi ayırmadan siyaset yapacağım’ demiştim. Bunu ilke edindim. Kimseyi kimseden ayırmadan çalıştım. Şimdi arayanlar arasında AKP’lisi de, MHP’lisi de, İYİ Partilisi de var. Bunlar beni mutlu ediyor” diyor.

[caption id="attachment_2740626" align="alignnone" width="880"]Adaylığı açıklandıktan sonra ilk kez yazarımız Saygı Öztürk’e konuşan Ahmet Akın Ankara ile bugün vedalaşacak. Balıkesir’de seçim çalışmasını yarın başlatacak. Adaylığı açıklandıktan sonra ilk kez yazarımız Saygı Öztürk’e konuşan Ahmet Akın Ankara ile bugün vedalaşacak. Balıkesir’de seçim çalışmasını yarın başlatacak.[/caption]

BALIKESİR’E HİZMET İBADETTİR

Ahmet Akın, belediye başkanı seçildiğinde neler yapmak istediğini SÖZCÜ’ye şöyle anlattı:

“Kuvayı Milliye’nin başkenti olan Balıkesir’e hizmet etmek için inanın alabildiğine heyecanlıyım. Bir an önce gidip çalışmak, bir an önce başkan olup projelerimi hayata geçirmek istiyorum. Kentimizin, insanımızın sorunları çok, ama yöneticilerde bunları giderecek vizyon yok. Örneğin süt ve süt ürünlerinde, hayvancılıkta Türkiye’nin en önde kentlerinden biriyiz. Ama sütler dökülüyor. Hiçbirinde belediyenin eli yok. Sadece bir şirkette 33 milyon TL alacağı var, ödemesi için 6 yıl sonraya gün vermişler. Ürünlerin toprakta kaldığını gördüm. Çünkü, toplanması bile masrafı karşılamıyor. Oysa belediyenin gelip o ürünleri satması, üreticiye el uzatması lazım. Çiftçiye, köylüye, hayvancılıkla uğraşanlara da lafta değil, özde hizmet edeceğim. Balıkesir’e hizmet ibadettir.”

1 milyon 200 bin nüfuslu ilin, 20 ilçesinden 5’inde CHP’li başkanlar var. 1.136 mahallesi bulunan kentte, CHP Başkan adayı Ahmet Akın’a “kiminle ittifak kuracaksınız?” dediğimde şunları söyledi: “Balıkesir il sınırlarında yaşayan 1 milyon 200 bin kişiyle ittifak yapacağım. Belediyecilikte herkesle birlikte olmak, herkese hizmet etmek var. Balıkesir’de zeytinciye, köylüye, hayvan üreticisine sahip çıkan yok. Sadece çıkıyormuş gibi gözüküyorlar. Aydın’da, İzmir’de kırsal kesimde yaşayanlara belediyelerin geliştirdikleri modelle nasıl sahip çıktığını biliyoruz. Balıkesir de hizmetlerden en iyi biçimde yararlanacak, kentimizi bazı ürünleriyle de tam anlamıyla marka yapacağız. Örneğin Balıkesir’in eti bir markadır. O eti, kooperatifler eliyle her noktaya ulaştırıp satacağız.. Köylümüzün ürettiği malları biz satın alacağız. Balıkesir’de lazım olan her şeyi Balıkesir’den temin edeceğiz. Çiftçimizi, hayvan üreticisini zarar etmekten kurtaracağım.

DERSİME ÇOK ÇALIŞTIM

İşsizlik büyük bela. İşçi istihdamı sağlayacak projeler üzerinde çalışacağız. Elektrik dağıtımı için kooperatifleri kuracağız. Bazı yerlerde elektriği ucuza üretmek ve halka ucuza verilmesinin de yolunu açacağım. Çeşmelerimizden temiz su içebileceğiz. Dersime çok iyi çalıştım. Belediyemiz adaletli olacak. Balıkesir genelinde bir kuzu kaybolsa kendimi suçlu sayacağım. Bu ülkenin insanı hizmet eden, taş üstüne taş koyana ‘Allah razı olsun’ der. Biz, daha çok taş koymak için geliyoruz. Balıkesir’i, Türkiye’yi doyuran il yapmak istiyoruz.

Belediyenin ne gibi yardımlar yaptığını biliyorum. Verilen yardımlar az. Daha çok vermek için mücadele edeceğiz. Belediyede çalışan herkes görevinde olacak. İşini yapan hiçbir çalışanımızla sorunumuz olmaz. Daha çok insana istihdam için geliyoruz.”

Akın’a Genel Merkez’in açıklayacağı listede yer aldığını, başkan adayları listesinde bulunduğunu bir arkadaşı bildirdi. Milletvekilleri, il başkanı ile genel başkan Kılıçdaroğlu’na teşekkür ziyaretinde bulundu. Akın, “En büyük onurlardan birisi de adaylığımın desteklenmesi, il başkanımız ve örgütümüzle birlikte olmamız. Kimsenin adaylığıma karşı çıkmaması da beni motive etti” diyor. Ahmet Akın, seçildiğinde yapmak istediklerinden bazı örnekler sıralıyor:

- Balıkesir’in sporcu fabrikası haline getirecek altyapıyı hazırlayacağız.

- Enerji kooperatifleri kuracağız. Sulamada kullanılan elektriği sıfıra indireceğim, üretici elektrik parası ödemeyecek. Bu amaçla güneş enerjili mobil sistemleri alıp üreticinin kullanımına sunacağım.

- Kentimizi yazın ve kışın turizme yönelik cazibe merkezi haline getireceğiz. Kışın, emeklilere indirimli hizmetler sunacağız, termal turizme olan öncülüğümüzü daha da artıracağız. Bir tarafımız deniz, termal turizmimiz, kış sporları imkanımız, yamaç paraşütçülüğümüz, dağcılığımız her türlü organizasyona olanak sağlayacak. Türkiye’nin her yerinden Çeşme’ye, Bodrum’a nasıl gidiliyorsa, buna Balıkesir’i de ekleyeceğiz.

- Çiftçimizin ürününü pazarlayacağız. Buna halkı ortak edeceğiz. Emekliler için farklı noktalara emekli evleri kuracağız, onlar için farklı konut projeleri geliştireceğiz.

- Belediye gelir ve giderlerini halk görecek. Çok şeffaf olacağız. Yapılacak her işlemi, her kuruşu istediği anda görecek. Şeffaflık olmazsa olmamızdır.

ABİ, KARDEŞ OLACAĞIM

Seçim döneminde kimseyi kırmayacağını, kötülemeyeceğini, başkasının başarısı ya da başarısızlığı üzerine politika yapmayacağını anlatan Ahmet Akın, “Projelerimizle öne çıkacağız. En büyük projemiz ‘Balıkesir benim ailem’ diyorum ya, gönüllere girip kimisinin abisi, kardeşi olmak istiyorum. Beni kendilerinden birisi olarak görmeleri en büyük dileğim. Ayrımcılık, ötekileştirme olmayacak. Dersime çok iyi çalıştım. Yatırım yapmaları için görüştüğüm yabancı şirketler de var, şehrimizde üretilen ürünlerin pazarlanması için konuştuğum yerler de var. İşsizlikle mücadele de önceliklerimiz arasında.”

Ahmet Akın, ayrılırken “Balıkesir’in röntgenini çektim. Sırada gol atmak var” diye ekledi. Balıkesir’in açıklanan ilk başkan adayı, seçim çalışmasını cumartesi günü resmen başlatmış olacak.