90 yaşındaki hayırsever işadamı Remzi Doğan 90 yaşındaki hayırsever işadamı Remzi Doğan


Ne zaman Büyük Taarruz’u, Dumlupınar’da yaşanan Başkumandanlık Meydan Muharebesi’ni ve 30 Ağustos Zaferi’ni düşünsem, sarı saçlı, mavi gözlü, siyah önlüklü küçük bir çocuk belirir gözlerimin önünde ve başlar o marşı söylemeye:
Dumlupınar suyun kevser
Armağanın büyük zafer
Dumlupınar, Dumlupınar
Bugün herkes seni arar...

* * *

Söyledikçe düşünürüm, düşündükçe üzülür, ağlamaklı olurum.
Zira dünya savaş tarihinin en büyük zaferlerinden birinin kazanıldığı Dumlupınar’ın kaderiyle baş başa bırakıldığını, hızlı trenlerin hiç durmadan, hatta şehitlerin aziz hatırasına saygı gereği düdük bile çalmadan geçip gittiğini, iki bin nüfuslu avuç içi kadar küçük ilçede konaklayacak bir yer, tuvaletli bir lokanta olmadığını, Belediye Başkanı Niyazi Tezcan’ın çaresizlik içinde çırpınıp durduğunu bilirim!..

* * *

Bu unutulmuşluk ve ihmal nedeniyle içim yanar, yüreğim kan ağlar!..
Çünkü Fikri Sağlar’ın Kültür Bakanı, değerli bilim insanı Prof. Dr. Emre Kongar’ın Müsteşar olduğu 1992 yılında açılan Dumlupınar Şehitliği’ndeki bir anıtın yanı başındaki kitabede şunlar yazar:
“Bu anıt, oğlu Mehmet 8 yaşında iken, 1912 yılında, Balkan Savaşı’na katılıp Galiçya, Hicaz, Yemen, Kafkasya Savaşları’nda cepheden cepheye 11 yıl koşarak çarpışan, Doğu Cephesi’nde Kurtuluş Savaşı’na katılan ve Dumlupınar Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde 19 yaşındaki Alay Sancaktarı oğlu ile karşılaştıktan sonra, 31 Ağustos günü şehit düşen Çetmili Kara Ali Çavuş’un muhteşem destanıdır.
Oğlu kahraman Onbaşı Mehmet de, 9 Eylül’de İzmir’e giren birliğin başında şehit olmuştur.
Yüce kahramanları minnet ve şükranla anıyoruz. 26 Ağustos 1922...”

* * *

O Dumlupınar ki,
Belediye Başkanı Niyazi Tezcan her yıl Başbakanlık Tanıtma Fonu’na bir projeyle başvurarak 30 Ağustos Zaferi’ni kutlama etkinlikleri için destek ister. Ancak çilek festivali ve karpuz şenliği gibi organizasyonlara para veren Tanıtma Fonu’ndan hep olumsuz cevap alır. Ama yine de pes etmez! Dumlupınarlıların imece ile hazırladıkları yemekleri konuklarına ikram ederek, bağımsızlığımızı ve Cumhuriyet’i borçlu olduğumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını büyük coşku ve minnetle anmaya devam eder...

* * *

Cumhuriyet Bayramı haftasında Halk Arenası’nı yaptığımız Dumlupınar’ın adeta unutturulmak istenircesine yalnızlığa terk edilmiş olması kanıma dokunuyor. O günden bu yana rüyalarıma giriyor. Ekrandan birçok çağrı yaptım. Tüm servetlerini, hatta aldıkları nefesi bile 30 Ağustos zaferine borçlu olan zenginlerimize seslendim. CHP’li belediyelere duyurdum. “Gelin Dumlupınar’a elinizi uzatın, bu tarihi ilçeyi gezip görülecek ve konaklanabilecek bir gurur tablosu haline getirin” dedim.
Gele gele kim geldi biliyor musunuz?
Babası Yemen’de savaşmış, 90 yaşındaki İzmirli hayırsever işadamı Remzi Doğan...
Remzi Bey, eğitime yaptığı katkılarla yetinmiyor, hasta haliyle kalkıp ta Dumlupınar’a kadar gidiyor ve Belediye Başkanı Niyazi Tezcan’a bağışta bulunuyor. “Merak etmeyin, yalnız değilsiniz” mesajını verdiği gibi, projelerine destek sağlayacağını da söylüyor.

* * *

Umarım birileri, Remzi Bey’in bu yüce davranışından gereken dersi alırlar!
En başta da CHP’li belediyeler!..
Bu yazıdan sonra;
“Dumlupınar geldik sana, yüz sürmeye  toprağına...” derler ve destansı ilçenin makus talihine son vermek için kolları sıvarlar!..

* * *

İnancım o ki, Eskişehir’i herkesin ölmeden önce görmesi gereken harikulade bir kent haline getiren Büyükşehir Belediye Başkanı değerli bilim insanı Prof. Yılmaz Büyükerşen ile Aydın’da alkışlanacak işler yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun önderliğindeki yerel yönetim orduları Dumlupınar’a projeleri ve ekipmanlarıyla girmiş olsalar, Türk belediyecilik tarihinin en büyük zaferlerinden birini kazanırlar...
Hızlı çalışmayla 30 Ağustos 2018’e, haydi olmadı, 29 Ekim 2018’e kadar, ilçeyi yeniden inşa edip kuşaktan kuşağa anlatılacak bambaşka bir görünüme kavuştururlar...

* * *

Ey CHP’li yerel yönetimler,
Her şeyinizi borçlu olduğunuz Başkumandan Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının aziz hatıraları bu devrim için sizleri Dumlupınar’a çağırıyor.