Hadi gözünüz aydın, 2019 bütçesi TBMM’de kabul edildi...,
Kabul edilirken ortalıkta pek kimse yoktu ama olsun; Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, kayınpederi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teklif ettiği bütçeyi sunarken hepimizi büyük sevince gark eden şu açıklamayı yaptı:
-Bu bütçenin en önemli özelliği tasarruftur!..
Naçizane bendeniz, “işte” dedim, “hayatta görebileceğime ihtimal vermediğim bütçe!” Neden diyeceksiniz? İçinde tasarruf sözcüğü geçiyor da ondan; artık gözüm açık gitmez diye düşündüm, pek bir mutlu oldum...
Ancak, kardeş gazetemiz SÖZCÜ’den arkadaşımız Çiğdem Toker, “al sana tasarruf” içerikli yazısıyla hayallerimi tuzla buz ediverdi!.. Çiğdem’in izniyle, mutluluğumu alıp götüren paragrafı aynen alıyorum:
-Eğer Türkiye’de yaşıyorsanız, aynı gün içinde üç ihalenin art arda yapıldığına, her bir ihalenin en iyi teklif verenin, tesadüf bu ya(!), yeni havalimanı gibi başka büyük işlerde ortaklık eden-biri medya patronu- üç müteahhitlik şirketi olduğuna, toplamı yaklaşık 1.5 milyar TL olan bu ihalelerin ilansız olarak yani pazarlık yöntemiyle yapıldığına tanıklık edebilirsiniz.”
Çiğdem Toker zarif bir insan olduğu için “Yağma Hasan’ın böreği” dememiş tabii! Ancak Karayolları Genel Müdürlüğü’nün aynı yolu üçe bölerek, üç şirkete nasıl bölüştürdüğünü anlatmış. Şirketler ve paylaşım şöyle:
Kesim: Limak, 650 milyon 381 bin TL teklifle
Kesim: Kolin, 487 milyon 483 bin TL teklifle
Kesim: Kalyon, 378 milyon 863 bin TL teklifle...
İşte bu kadar basit! her büyük ihaleye birlikte giren üç şirket bu kez aynı yolu üç bölüm halinde paylaşmış!..

“Fiyat dışı unsur değerlendirmesi!..”


Ben tam “vay canına, bal tutan parmağını mı yalıyor?” derken, dün Birgün Gazetesi’nden Hüseyin Şimşek’in haberine rastladım...
İktidarın nasıl da tasarruf meraklısı olduğunu hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde ortaya koyan haber şöyleydi:
-Ulaştırma Bakanlığı’nın Diyarbakır-Mardin demiryolu inşaatında 53 kilometrelik yeni hat yapımı ihalesini en düşük teklif 380 milyon 650 bin TL olmasına rağmen aynı ihalede 489 milyon 637 bin teklif veren Cengiz İnşaat kazanmıştı!.. Önce Cengiz İnşaat’ı hatırlayalım:
-Girdiği büyük ihaleleri kazanmakla ünlü bu şirket, “Milletin a.... koyacağız” sözleriyle hafızalara kazınan Mehmet Cengiz’e ait...
CHP Milletvekili Tahsin Tarhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a “bu 109 milyon TL tutarında fazla ödemenin mantığını” sordu. Yanıt şahaneydi:
-İhale dışı unsurlar var!..
Allah Allah, neydi acaba bu “dış unsurlar?” Onun yanıtını da bakanlık şöyle açıklıyordu:
-İhale uygulama yönetmeliğinde fiyatın yanı sıra fiyat dışı unsurlar da mevzuatta belirtildiği şekilde ayrı ayrı puanlanmaktadır. Fiyat dışı unsur değerlendirmelerine göre en uygunu Cengiz İnşaat’tı.
Şimdi siz bu okuduğunuzdan bir şey anladınız mı?.. Ben de anlamadım! CHP’li Tarhan da ne anladığını şöyle açıkladı:
-Bakanlık, Cengiz İnşaat varsa teklife gerek yok, ihale onlarındır demek istiyor!..
Tarhan söz konusu şirket ile ilgili şunları da söyledi:
-Üçüncü Havalimanı’nda işçiler eylem yapıyor, sorumlusu kim? Aynı şirket... Viyadük çöküyor, işçiler ölüyor. Sorumlusu kim? Aynı şirket. En ucuz teklifi veren firma ekarte ediliyor, başka bir şirkete ihale, el altından veriliyor. Kim bu şirket? Cengiz İnşaat!.. memlekette iş yapabilecek, sorumluluklarını yerine getirebilecek başka inşaat şirketi kalmadı mı?.. Bu utanmazlıkları unutmayacağız unutturmayacağız!..
Ben buna karşı verilecek yanıtı şimdiden duyar gibiyim:
-Atı alan çoktaaan Üsküdar’ı geçti birader!..
Tasarrufa devam yani...

Yeni asgari ücret eskisinden az!..


Şaka yapmıyorum, gerçekten az!..
2019 yılı için saptanan 2 bin 020 TL, 2018’in asgari ücreti Bin 603 TL’nin gerisinde!.. İnanmıyorsanız dolar, Euro karşılaştırmalarına bakın:
-2018 yılında bin 603 TL’nin karşılığı 425 Dolar, 353 Euro idi...
-2019’un yeni asgari ücreti 2 bin 020 TL’nin karşılığı 381 Dolar, 335 Euro!..
Şükür Tanrı’ya, ekmek ve dana etinde yeni ücret eskisini geçiyor:
-2018’deki asgari ücretle 369 kg ekmek, 40 kg dana eti alınabiliyordu...
-2019’un asgari ücretiyle 407 kg ekmek, 46 kg dana eti alınabilecek!..
Yılbaşından sonra gelecek zamları saymazsak afiyet olsun millet!..