Yahu arkadaşlar, Afrin’de neler oluyor bilen var mı?!.
Tık yok! Her gün sayfalarının tamamını, ekranların tümünü bu konuya ayıran, “şanlı destan” öyküleri yazan yanaşmalarda da “çıt” yok; ilaç için bir Afrin haberi ara ki bulasın, adeta buharlaştı!..
E, hani PYD/PKK Menbiç’ten çekilecekti, ABD ile hararetli toplantılar yapılıyordu, eğer çekilmezse hem Suriye’de hem Irak’ta harekete geçilecekti, ne oldu, adeta buzdolabının buzluk bölümüne kaldırıldı!..
ben size neler olduğunu son yayınlanan Piar araştırma şirketinin anketi çerçevesinde anlatayım; Şirketin “Bu pazar seçim olsa kime oy verirsiniz” sorusuna yurttaşlar şu yanıtı verdi:
- Cumhur İttifakı yüzde 32.3, CHP yüzde 17.1, İYİ Parti yüzde 12. 8, HDP yüzde 8.8, Saadet Partisi yüzde 1.8, kararsız yüzde 11, oy kullanmayacak yüzde 16
Kararsızlar dağıtılmadan, Cumhur İttifakı’nı oluşturan AKP ve MHP, AKP’nin 2002’de aldığı oyun bile iki puan gerisinde görünüyor, MHP’yi hiç saymıyorum, zaten sayılacak bir durumu da yok!.. Muhalefet ise toplamda yüzde 40’ı aşıyor... Bir de kararsızlar dağıtıldığında ne oluyor diye bakalım:
-Cumhur İttifakı yüzde 44.2, CHP yüzde 23.4, İYİ Parti yüzde 17.5, HDP yüzde 12.05, Saadet Partisi yüzde 2.5
Bu durum, iktidar kanadının çöktüğünü gösteriyor! Muhalefet kanadı ise toplamda yüzde 55.5 oranına ulaşıyor!..
-İşte bu nedenle iktidar Kürt oylarına fena halde muhtaç!..

İktidarın ikili oyunu!..


Afrin ve Menbiç’in aniden buharlaşmasının ana nedeni de bu elbette!..
İktidar mahfili bir yandan Doğu ve Güneydoğu’da şeyhler, şıhlar, kanaat önderi sıfatı taşıyanlarla “al takke ver külah” pazarlığa otururken, diğer yandan Kürt asıllı yurttaşları kendinden iyice uzaklaştırmamak için Afrin ve Menbiç’i hatta sınırlarımızda yaşanan tüm gelişmeleri rafa kaldırmış durumda!.. Oralarda haber ancak çocuklarımızın, Mehmetçiğin şehit olması durumunda iki satırla geçiştiriliveriyor!..
-Kürt asıllı yurttaşlar böyle bir senaryoya evet der mi, sanmıyorum!..
Oyunun ikinci bölümü ise HDP ve özellikle Selahattin Demirtaş ile ilgili; Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı seçimine girmesi istenmiyor!.. HDP’nin baraj altında kalması için de deyim yerindeyse kararlı bir huruç harekatı yürütülüyor!..
Peki, Demirtaş seçime nasıl giremeyecek?.. Yargılandığı davalardan birinden ceza alırsa tabii!.. Örnek mi istiyorsunuz? Mesela önceki gün İstanbul’da 2013’teki Nevruz kutlamasında yaptıkları konuşma nedeniyle Demirtaş ve HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder için açılan davada savcı esas hakkında mütalaayı hazırlamak için  dosyanın tarafına verilmesini talep etti. Duruşmaya 15 dakika ara verildi... Aaa, savcı o 15 dakikada mütalaasını hazırlamıştı bile, iyi mi! Diğer bir deyişle 7.5 yıllık cezanın ucu görünmüştü!..
Kısacası “iyi saatte olsunlar” HDP’nin Cumhurbaşkanı adayının seçime iştirak etmesini istemiyorlar...
-Çok açık değil mi?!.
Cumhur İttifakı yüzde 50+1’i bulabilmek için görünürde en az 6-7 puana ihtiyaç duyuyor... Buna bir de endişe, kaygı, korku gibi insani nedenlerle düşüncelerini açıklamayan yurttaşları ekleyin; bu orana ulaşabilmek hiç de kolay görünmüyor!.. Kısacası kediler, trafolar, elektrik kesintileri, bilgisayar çöküşlerinin üstesinden gelemeyeceği denli büyük bir oran!..
-Kalan sürede daha çok oyun, çok senaryo göreceğimiz kesin!..

Muhalefetin demokrasi sorumluluğu!..


Eminim muhalefet te yukarıdaki oranları, rakamları ciddiyetle inceliyor...
Görünen köy de kılavuz istemiyor; eğer “Sıfır Baraj İttifakı” gerçekleşirse, Cumhur İttifakı, ağzıyla kuş tutsa Cumhurbaşkanlığını da, parlamento seçimini de kazanamıyor!.. Halkın karşısına net bir deklarasyonla ve el ele çıkacak liderlerin ilan edeceği birliktelik, 16 yıllık “Fetret Devrini” tarihe gömecektir...
Birilerinin bu ittifakı bozmak için cansiperane mesai harcadığını ortada... Muhalefet liderlerinin omuzlarına büyük bir görev ve sorumluluk yüklenmiş durumda... Tarih babanın defterine ancak iki şekilden biri ile geçecekler:
-Ya tek adam rejimine geçit veren bir dip not olarak...
-Ya da bu güzelim ülkeyi ve çocuklarımızı esenliğe kavuşturan demokrasi kahramanları olarak...
Doğru ve güzel olanı seçeceklerini umut etmek istiyorum!..

sozcu-banner-1