Belirsiz sınır, insan yaşamını çevreler. Doğumla ölüm arasındaki süre “ömür” adıyla yaşamı anlatır. Acıları, üzüntüleri, kırıklıkları, dargınlıkları, mutluluklar, kıvançlar ve sevinçlerle dengeleriz. Yaşamın doyulmaz tadı, sağlık önde, başarılar, gerçekleşen umutlar, bekleyip özlediğine kavuşmak ve amaçladığını elde etmekle yaşanır. Arkadaşlıklar, dostluklar, değişik biçimli ve adlı yakınlıklar, insana güç veren olgulardır.

Geçen günlerde çağrılar üzerine tanınmış CHP’li Önder SAV’la birlikte konuk olduğumuz Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1968 mezunları gecesinde bir araya geldiğimiz genç meslektaşlarımızla birlikteliğimiz, yaşam tadının ne olduğunu bir kez daha anlatan yakınlıklarla geçti. Duygu ve düşünce birlikteliğinin, dayanışmanın verdiği mutluluk kimi sorunları unutturdu ama ülke sorunlarındaki duyarlıkta birlikte olduğumuzu gösterdi.

Öğrencilik günlerimizi anımsayarak aradan geçen yıllarda yaşanan olumsuzlukların eleştirildiği birliktelik, sonraki kuşaklara ilişkin endişelerin belirtilmesine olanak verdi. Gençler, özellikle yükseköğrenim öğrencileri kültür ve sanat etkinliklerinde az görülüyor. Siyasette gençlerin sesi çıkmıyor. Partilerin gençlik kolları zayıf kalıyor. Öğrenci derneklerinin adı var, tüzel kişilikleri yok. Şamatalı toplantılarla kimi konserlerde, gösterilerde ve oyun yerlerinde daha çok öğrenci var. Sigara içenler, özellikle kızlarda, daha çok. Okuma ve ders izleme (devam) oranı düşük. Ülke sorunlarına ilgi, çözüm arama çabası ve sesini duyurma gücü yok. Bilimsel çalışmalara önem ve ağırlık verenler bulunmakla birlikte sayıları doyurucu değil.

BECERİ ve BAŞARI

İnsan kendi yapısının mimarıdır. Duygu ve düşünce gücüyle beden gücünün ortak kazanımı yapıtlar (eserler-ürünler) ile toplumsal edinimlerdir. Bu konuda son zamanlarda giderek çalışmalarıyla ilgi ve beğeni toplayan önceki TRT çalışanlarından hukukçu Sedat ÖRSEL ile Fox TV haber sunucusu Fatih PORTAKAL’ı çabaları nedeniyle kutluyorum. Sedat Örsel yurdu dolaşarak 100’den fazla konferansla aydınlatma görevini sürdürüyor. Fatih Portakal, doğaçlama türü sunumlarıyla yorum, değerlendirme, eleştiri, öneri, anımsatma başarısını sergiliyor. Konuşmalarında eldeki kâğıda bağlı olup okuyanlar gibi değil, yanlışı olsa da ivedilikle, içtenlikle düzeltip sıcak, ilgi çeken, beğeni toplayan açıklamalar yapıyor. Dinleniyor, dinletiyor.

Toplumsal alanda çalışmaları yanında cumhuriyetin, Atatürk ilkelerinin, devrimlerinin ödün vermez savunucularından biri olan, bir tiyatro eseri ve ona yakın şiir kitabı arasında Atatürk için 20 klip ve bir Atatürk şiirleri kitabı bulunan Murat HAYDAROĞLU’nun çalışmaları da ilgiyle karşılanıyor.150 şiiri bestelenen Haydaroğlu, Türk Solu gazetesinin yazarıdır.

Türk Solu gazetesinin cezaevindeki başyazarı, Ulusal Parti Genel Başkanı Gökçe Fırat ÇULHAOĞLU’nun, Rezzan YILDIZ’ın güzel resimleriyle donattığı “İsmet İnönü’den Aşkı ve Devrimciliği Öğrenmek” adlı kitabı, İLERİ Yayınları’nın ilgiyle karşılanan yeni ürünlerinden biri. Yaşamın tadını duyuran bir değerbilir yaklaşım. Ellerine sağlık.