28 Kasım 1921’de Darüşşafaka’da, Ankara Hükümeti Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Anadolu Kuvayı Milliye Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Paşa hazretlerinin annesi Zübeyde ve halası Emine hanım ile Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiyye müdürü Cemil, Darüşşafaka müdürü Ali Kami ve hariciye nezareti Selanik başkonsolosluğu memurlarından Cemal beyin hazır bulunduğu bir ortamda, Zübeyde Hanım, her sene Ramazan ayının Kadir Gecesi’nde, Darüşşafaka öğrencileri tarafından okunacak Kuran-ı Kerim’in sevap ve mükafatının öncelikle Peygamberimiz Efendimizin mübarek ruhlarına, daha sonra Hazreti Peygamberimizin ailesine, gelmiş geçmiş bütün peygamberlere, dört büyük halifeye, hakk’a eren velilerle kadın erkek bütün müminlerin ve şehitlerin temiz ruhlarına ve Zübeyde Hanım’ın babası Feyzullah efendi ve annesi Ayşe hanım, ilk eşi Ali, sonraki eşi Ragıb, kardeşi Hüseyin efendi ile teyzesi Fatma, büyükannesi Emetullah, anneannesi Emine, kayınvalidesi Ayşe, görümcesi Hatice, Kerime, İsmet ve Naciye, manevi kızı Rabia hanım ile küçük oğulları Ömer ve Ahmet’in ruhlarına hediye edilmek şartıyla Allah rızası için 20.000 kuruş kağıt parayı malından vakfederek bağışlamış ve adı geçen tutar Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiyye yönetimi tarafından işletilerek elde edilecek gelirden öğrencilere bir kez mevsim meyvelerinden birinin dağıtılması kararına varılarak, adı geçen vakfın mütevelliliğini Darüşşafaka’nın müdürü kim ise onun yürüteceği, bildirilen 20.000 kuruş kağıt paranın Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiyye’nin makbuzu karşılığında tümüyle teslim edildiğini ve halen Darüşşafaka müdürü olan Ali Kami bey de belirtilen şartla birlikte adı geçen vakıf tevliyetini kabul etmiş ve bu durum Darüşşafaka ve Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiyye’nin vakıf defterlerine aynen kaydedilerek imzalanmış ve işbu belge Zübeyde Hanımefendi Hazretlerine verilmiştir.
29 Kasım 1921
Darüşşafaka müdürü: Ali Kami (mühür)
Mustafa Kemal Paşa’nın annesi: Zübeyde (mühür)

27szt20a_ant_ist_izm_ank_adn_trb

(Zübeyde Hanım’ın bağışıyla ilgili olarak düzenlenen ve Darüşşafaka Cemiyeti Müzesi’nde bulunan orijinal belgenin Türkçesi bu.)



“Mustafa Kemal” kitabını yazarken seni en çok ne etkiledi derseniz?



Anne ile oğul’un paraya olan yaklaşımları etkiledi.



Babasız büyüyen çocuk, bir ulusun kaderini değiştirdi.
Bu çocuğu büyüten anne, 20 bin kuruştan oluşan tüm maddi varlığını, babasız büyüyen çocuklara harcanmak üzere Darüşşafaka’ya bağışladı.
Bu anne tarafından büyütülen çocuk da tüm maddi varlığını, kaderini değiştirdiği ulusa bağışladı.



Maddiyat odaklı günümüz dünyasını yeniden düşünmemizi sağlayan, insan biriktiren, ibret verici, ilham verici bir zenginlik...
Beni en çok etkileyen buydu.



(Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan Darüşşafaka, şefkat yuvası anlamına geliyor. Babası veya annesi hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz, yetenekli çocuklara “fırsat eşitliği” sağlıyor.
Atatürk ilkelerine bağlı, evrensel değerleri benimseyen, kültürel donanımlı, vatana-millete karşı sorumluluğunun bilincinde, lider bireyler yetiştiriyor.
En önemli bir başka özelliği... Kamplaşmadan, kutuplaşmadan bıkıp usandığımız şu dönemde bile, tüm renkleriyle, tüm ulusun “ortak paydası” olarak kalmayı başarıyor.)



Çocuklarımızın aydınlık geleceği için kaleme aldığım “Mustafa Kemal” kitabı vesilesiyle, dünyanın en büyük ailesine çağrıda bulunuyorum...



Babasız büyüyen bir çocuk sayesinde kaderi değişen ulusumuzu... Zübeyde anne’nin vasiyetini yerine getirmeye, fırsat eşitliğine katkı sağlamak için, fikri hür vicdanı hür irfanı hür nesiller için, çoban ateşi ruhuyla, Darüşşafaka’ya bağışta bulunmaya davet ediyorum.



Gelin, insan biriktirelim.



Gelin, karartılmaya çalışılan geleceğimizi, ülkemizi, Atatürk ilkelerine bağlı pırıl pırıl evlatlarla aydınlatalım.



Gelin, insan fidanları ekelim.




Darüşşafaka, çocuklarımızı ortaokul birinci sınıfta kabul ediyor, lise mezuniyetine kadar tam burslu, yatılı, kolej seviyesinde eğitim veriyor. Giyim, beslenme, sağlık, harçlık ihtiyaçlarını karşılıyor. Yükseköğrenimde burs desteğini sürdürüyor.



Tüm bu olanaklar, tıpkı Zübeyde anne’nin bağışı gibi, sadece ve sadece bağışlarla gerçekleştiriliyor.



www.darussafaka.org adresindeki ONLINE BAĞIŞ sekmesinden, kredi kartınızla veya banka kartınızla dilediğiniz miktarda bağış yapabilirsiniz.



0850 222 1863’ü arayarak bağış yapabilirsiniz.



Bankanızın internet şubesindeki ÖDEMELER-BAĞIŞ menüsünden Darüşşafaka Cemiyeti’ni seçerek, masraf ödemeden bağış yapabilirsiniz.



Ayrıca, Darüşşafaka Cemiyeti’nin banka bağış hesaplarına web sitesinden ulaşabilirsiniz.