Markopaşa...
Mizah dünyamızın en ünlü paşası.
Aziz Nesin, Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz, Mim Uykusuz tarafından çıkarılan mizah dergisiydi. Habire dava açılıyor, habire kapatılıyordu. Bu nedenle logosunun altına “toplatılmadığı zamanlar çıkar, yazarları hapishanede olmadığı zamanlar çıkar” ibaresi koymuşlardı. Markopaşa kapatılınca, Merhumpaşa adıyla çıktılar, o kapatılınca Malumpaşa adıyla çıktılar, o kapatılınca Yedi Sekiz Hasan Paşa adıyla çıktılar, o kapatılınca Bizimpaşa adıyla çıktılar.

*

Tosun Paşa...
Sinema dünyamızın en ünlü paşası.
Başrollerini Kemal Sunal, Şener Şen, Adile Naşit, Ayşen Gruda, Müjde Ar’ın paylaştığı, yönetmenliğini Kartal Tibet’in yaptığı efsane komedi filmiydi. Evin saftirik uşağı Kemal Sunal’ın, haşmetli Osmanlı paşası kılığına sokulmasıyla başlayan kahkaha silsilesiydi.

*

Bodrum paşası...
Sanat dünyamızın en ünlü paşası.
Zeki Müren 1969 yılında Aspendos’da konser vermişti, tarihte ilk kez bu konserde Antalya halkı “sanatın paşası” diye hitap etti, bu sıfat İstanbul basını tarafından manşet yapıldı, Bodrum’u çok seviyordu, yılın önemli bölümünü Bodrum’daki evinde geçiriyordu, Bodrum plajlarının Bodrum gece hayatının sembolü haline gelmişti, böylece, sanatın paşası sıfatı “Bodrum paşası”na dönüştü. Mini etekle sahneye çıkacak kadar cesur, malını mülkünü eğitime ve Mehmetçik vakfına bağışlayacak kadar yurtseverdi, bana göre memleketteki tüm paşalara örnek olması gereken bir yurttaştı.

*

Paşalı Birol...
Spor dünyamızın en ünlü paşası.
Fenerbahçe amigosuydu. Aslında adı Birol değil, Vecdi... Kapalıçarşı’da tezgahtardı, bir gün bir kadın müşteri geldi, kapının önünde Biroool diye bağırmaya başladı, bizim Vecdi de “buyrun” diye cevap verdi, bunun üzerine Birol diye bağıran kadın elindeki ayakkabıyla Vecdi’ye saldırdı, bu matrak hadiseden sonra Vecdi’nin adı Birol kaldı, arkadaşları Birol diye hitap etmeye başladı, adı Birol kaldı. Küçükmustafapaşa’da doğdu, Kocamustafapaşa’da evlendi, Bayrampaşa’da dükkan açtı, hepsinde paşa var diye Paşalı Birol oldu, bilahare insanları kırmamak için Kasımpaşalı olduğunu, Gaziosmanpaşalı olduğunu, Hasanpaşalı olduğunu bile söyledi. Paşa değildi, Birol bile değildi ama, tarihte iz bırakan paşalardan oldu.

*

Paşabahçe...
Cam dünyamızın en ünlü paşası.
Bardak, şişe, sürahi, vazo.
Hanımlar bayılır.

*

Paşa çayı...
Çay dünyamızın en ünlü paşası.
Ilık, çok açık, bol şekerli olur.
Çocuklar bayılır.

*

Hoppala paşam Malkara Keşan...
Özdeyiş dünyamızın en ünlü paşası.
“Bu da nerden çıktı şimdi” şeklinde, şaşkınlık ifadesidir.
Söylediğin lafı götünden uydurdun manasındadır.

*

Asrın paşası...
Siyaset dünyamızın en ünlü paşası.
Asrın liderimiz dün kendi kendine izah etti, “anayasaya göre ben aynı zamanda beni alkışlayan paşanın da paşasıyım, hepsinin paşasıyım” dedi.

*

Ben imamım demişti, ben futbolcuyum demişti, ben savcıyım demişti, ben gassalım demişti, ben ülkenin doktoruyum demişti, ben ekonomistim demişti, ben tüccarım demişti, ben çobanım demişti, ben başmuhtarım demişti, şimdi “ben paşayım” diyor.

*

Paşa gönlün bilir abi demekten başka çare yok herhalde.

sozcu-banner-1