uni

Bu ülkede yapılan en kolay şey yaftala­mak, ayrıştırmak, ötekileştirmek… Sonuç olarak da kutuplaştırmak. Hiç fark etmiyor, herhangi bir konuda karşınızdakinden farklı düşünüyorsanız, aynı ‘tarafta’ dahi olsanız, öteki tarafa itiliyorsunuz.
Üniversiteliler, günlerdir direniyor bö­lünmeye karşı. Ve bunların hepsinin aynı görüşten olmadığı da çok açık. Birleştikleri tek bir konu var; üniversitelerinin bölün­memesi. Çünkü bilimi dert edinmiş onlarca akademisyen, öğrenci biliyor ki üniversite­leri bölmek, yeni üniversite kurmak, üni­versitelerin yapısını iyileştirmeyecek…

* * *

Türkiye’de eğitimin başarılı olmadığı herkesin kabulü artık… Nitekim Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, kurum bazında en fazla şikayetin YÖK ve Milli Eğitim’den geldiğini daha birkaç ay önce açıkladı.
Son dönemde üniversitelerle ilgili ha­berlere baktığımızda gördüklerimiz, ‘bilim yuvaları’nın ne halde olduğunu gayet açık gösteriyor;
Öncelikle eşini, kardeşini, çocuğunu kı­sacası akrabasını üniversiteye alan rektör haberlerini öyle bir kanıksadık ki, nere­deyse “Aman, çok var bundan, artık haber değeri yok” durumuna geldik.
Üniversitelerdeki siyasallaşma, Orhan­gazi Üniversitesi’nde katliamla sonuçlandı. Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) sorunu hâlâ kanayan yara…

* * *

Üniversite sayımız arttı, 2003’te 70 olan üniversite sayısı, bugün 186 oldu. Bu ara­da dekansız, doçentsiz, profesörsüz, öğren­cisiz, sadece rektör ve sekreterden oluşan üniversitelere, fakültelere şahit olduk.
Yeni üniversitelerin açılmasına kimse karşı çıkmıyor. Çok da sevindirici bir du­rum. Ama Öğretim Üyesi Yetiştirme Prog­ramı (ÖYP) sorununu çözmeden, kadrolar tamamlanmadan, yeni üniversite kurma­nın bir anlamı var mı, bunu gerçekten me­rak ediyoruz.
Birçok ÖYP’li doçent olmak için tezini bitirmiyor, çünkü bitirdiğinde üniversitey­le ilişiği kesilecek… Üniversiteleri bölmek, yenilerini kurmak yerine öncelikle kadro sorununun çözülmesi gerekiyor.

* * *

Ayrıca üniversitelerin bölünmesi de tartışılabilir. Ancak böleceğiniz üniversite­lerin hiçbir bileşeniyle konuşmadan, onları yok sayarak bu kararı alırsanız, elbette tep­ki çeker. Çünkü üniversite demek sadece derse girmek değildir, fikirlerin tartışıldığı, dünyayı öğrenmeye başladığınız yerdir.

sozcu-banner-1