Batılı ülkelerin desteklediği Hariri hükümeti, İran'dan destek alan ve ağır silahlara sahip olan Hizbullah grubu dahil diğer partilerin katılımıyla oluştu. Hizbullah, siyasi müttefiklerinin kazançları sayesinde Mayıs ayında yapılan seçimden güçlenerek çıkmıştı.

Uzlaşma, başkent Beyrut'ta havai fişeklerle kutlandı. Reuters'ın haberine göre Hariri'nin şimdi, kamu harcamalarını kısmak ve kamu finans kesimindeki zor durumu çözmek için reformlara girişmesi bekleniyor. Bu reformlarla altyapı reformları için vaat edilmiş milyarlarca dolarlık yardım ve kredinin de kapısı açılmış olacak.

Yaptığı yazılı açıklamada Hariri, hükümetin kurulmasının uzun zaman almasından dolayı halktan özür diledi ve ekonomi hakkında "kaygılı olduklarını" söyledi.

'AĞRI KESİCİLER ÇARE DEĞİL'

Artık 'ağrı kesicilerin' çare olmayacağını söyleyen Hariri, "Bundan sonra kimse kafasını kuma gömemez... Bütün sorunlar gibi, yolsuzluk, israf ve idari beceriksizliklerin de nedenleri biliniyor. Çözüm açık seçik bir program ve cesur reformlardadır. Kalkınmayla ilgili yasalar daha fazla geciktirilemez" dedi.

Yeni kabinde de yerini koruyan Maliye Bakanı Ali Hasan Halil geçen ay, Lübnan'ın içinde bulunduğu ekonomik krizin "artık bir finans krizine dönüşmeye başladığını" söylemişti.

Yeni kabinede Hizbullah yanlısı ve Cumhurbaşkanı Michel Aoun'un hem damadı hem de partisinin lideri olan Gebran Bassil yine Dışişleri Bakanlığı görevini sürdürecek.

Savunma Bakanlığı ise en Aoun'a yakın bir isim olan Elias Bou Saab'a verildi.

Sağlık Bakanlığı'na Hizbullah'ın istediği isim olan Jamil Jabak'ın getirilmesi, Şii grubun bundan sonra hükümette daha büyük bir rol oynamayı istediğini gösteriyor. Sağlık bakanlığı, devletin dördüncü büyük bütçesine sahip.

Mayıs ayında yapılan genel seçimlerde Hizbullah'ı ve grubun silahlı varlığının devamını destekleyen gruplar ve siyasetçiler meclisteki 128 sandalyeden 70'ini kazanmışlardı.