Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) liderleri, Türkiye'nin Libya ile 27 Kasım'da imzaladığı ve 8 Aralık'ta yürürlüğe giren 'Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası'na ilişkin adımlar attı.

AB'ye üye 27 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının üzerinde uzlaşmaya vardığı ortak bildiride mutabakatın "üçüncü devletlerin egemenlik haklarını ihlal ettiği, deniz hukukuna aykırı olduğu ve bu nedenle üçüncü taraflar açısından hukuki sonuçlarının bulunmadığı" kaydedildi.

BM'YE ŞİKAYET ETMİŞLERDİ

Türkiye geçtiğimiz günlerde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Yunanistan'ın, ABD ve Avrupa Birliği'ni de arkasına alarak Doğu Akdeniz'i tek taraflı olarak ‘paylaşma’ çalışmalarına karşı hamle yapmış ve Libya ile masaya oturmuştu.

[old_news_related_template title="Türkiye'den Libya anlaşması için BM'ye tescil başvurusu" desc="Türkiye, Libya ile imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasının tescili için Birleşmiş Milletler'e (BM) bildirimde bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/12/iecrop/bm-aa_16_9_1576151242.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-turkiyeden-libya-anlasmasi-icin-bmye-tescil-basvurusu-5505568/"]


Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj ile İstanbul’da görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘deniz yetki alanlarının sınırlandırılması’ anlaşması imzalamıştı.

O anlaşmanın ardından hem Yunanistan'dan hem de Güney Kıbrıs'tan birbiri ardına açıklamalar gelmişti. Yunanistan Libya Büyükelçisi'ni sınır dışı ederken, Türkiye'yi de yapılan anlaşma nedeniyle BM'ye şikayet etmişti.

HAFTER CEPHESİNDEN TÜRKİYE’YE TEHDİT

Libya'da ülkenin doğusunu kontrol altında tutan ve Türkiye'yi düşman olarak gören General Hafter'e bağlı donanmanın komutanı da önceki gün skandal bir açıklamada bulunmuştu.

[old_news_related_template title="Libyalı komutandan Türkiye'ye tehdit: Gemilerini batıracağım" desc="Türkiye ve Libya arasında Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine ilişkin varılan mutabakatın yankıları sürüyor. Libya'da Hafter güçlerine bağlı donanmanın komutanı Faraj el Mahdawi, Türkiye'yle ilgili ortalığı karıştıracak ifadeler kullandı. Mahdawi, Türk gemileri için vur emri aldığını söyledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/11/iecrop/fayez-al-sarraj-facebook_16_9_1576055704.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/libyali-komutandan-turkiyeye-tehdit-gemilerini-batiracagim-5503112/"]


Yunan medyasına konuşan Faraj el Mahdawi, Türkiye'yi tehdit ederek, ‘bölgeye yaklaşacak herhangi bir Türk gemisini batırma emri aldığını' söyledi. Greek Reporter'ın aktardığına göre Mahdawi, “Hafter'den emir aldım. Türk arama gemileri varır varmaz onları batıracağım” ifadelerini kullanmıştı.

[old_news_related_template title="Son dakika... Reuters kritik taslağa ulaştığını duyurdu... AB'den skandal Türkiye hamlesi hazırlığı" desc="Türkiye ve Libya arasında Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine ilişkin varılan anlaşmayla ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Reuters'ın duyurduğu taslak metine göre, AB ülkelerinin söz konusu anlaşmanın uluslararası hukuku ihlal ettiğini açıklamaya hazırlandığı öne sürüldü. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/12/iecrop/ab-turkiye-shutter_16_9_1576132536.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-reuters-kritik-taslaga-ulastigini-duyurdu-abden-skandal-turkiye-hamlesi-hazirligi-5505048/"]