ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Suriye’deki duruma ilişkin Demokrat Senatör Chris Van Hollen ile görüştüklerini belirterek, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye kararını eleştirdi.

Cumhuriyetçi Senatör, “Türkiye’nin Suriye’yi işgal etmesi durumunda, bu ülkeye yönelik iki partinin de destekleyeceği yaptırımlar sunacağız. IŞİD'i yok etmek konusunda ABD’ye yardım eden Kürt kuvvetlere saldırırsa, Türkiye’nin NATO üyeliğinin askıya alınması çağrısında bulunacağız” ifadelerini kullandı.

Türkiye’ye yönelik olası yaptırımların gerekirse Trump’ın veto yetkisini aşacak şekilde olmasını beklediklerini kaydeden Graham, “Kürt müttefiklerimizi terk etme ve Suriye’yi Rusya, İran ve Türkiye’ye bırakma kararı radikal İslamcıları kışkırtacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

[old_news_related_template title="Clinton'dan Trump'a: Hem Kürt'lere, hem de başkanlık yeminine ihanet etti" desc="ABD Başkanı Trump'ın 2016 seçimlerindeki rakibi Hillary Clinton'dan skandal bir açıklama geldi. Clinton, Trump'ın aldığı Suriye'den çekilme kararına ilişkin, 'Aldığı karar ile hem Kürt'lere, hem de başkanlık yeminine ihanet etti' ifadelerini kullandı. Bu açıklamanın ardından da ABD Başkanı Trump, yeni bir tweet atarak, Türkiye'nin yanlış bir şey yapması halinde Türk ekonomisini daha önce yaptığı gibi yok edeceğini belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/07/iecrop/clin_16_9_1570466711.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/clintondan-trumpa-hem-kurtlere-hem-de-baskanlik-yeminine-ihanet-etti-5375602/"]

DEMOKRATLAR VE CUMHURİYETÇİLER BİRLEŞTİ

Van Hollen da Graham’ın açıklamasının ardından yaptığı Twitter paylaşımında, Trump’ın söz konusu kararının “makul olmadığını” savunarak, “Kongre, Türkiye’ye Suriyeli Kürtlere saldırmaları durumunda ağır bir bedel ödeyeceğini açıkça göstermelidir” görüşünü paylaştı.

AMBARGOYLA TEHDİT ETTİLER

Amerikan Senatosu Çoğunluk Lideri Mitch McConnell da uyarısında, Türkiye'nin Suriye'deki Amerikan ortaklarına yapacağı müdahale sonrasında dünya tarafından büyük bir izolasyona maruz kalabileceğini belirtti.

[old_news_related_template title="ABD kontrol ettiği Kuzey Suriye'nin hava sahasını Türkiye'ye kapattı" desc="Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğsundaki PKK terör örgütü PYD-YPG’yi temizlemek için planladığı sınır ötesi operasyonun başlaması beklenirken, ABD’den beklenmedik bir tavır geldi. Amerikalı gazeteciler, ABD’nin bölgede hava sahasını Türkiye’ye kapattığını duyurdu. Bu bilginin ardından Pentagon da açıklama yaparak hava sahasının kapatıldığını doğruladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/07/iecrop/havasahasi_16_9_1570471485.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/abdli-gazeteciden-carpici-iddia-abd-kuzey-suriyenin-hava-sahasini-turklere-kapatti-5375678/"]

"TÜRKİYE DÜNYA TARAFINDAN İZOLE EDİLEBİLİR"

Trump'ı başkanlık yetkilerini kullanması için uyaran McConnell, "Başkan Trump'ı çok uluslu koalisyonumuzu ayakta tutmak için NATO müttefiki Türkiye ile IŞİD'le mücadele eden ortaklarımız arasındaki çatışmayı önlemek için Amerikan liderliğini kullanmaya çağırıyorum.

Türkiye'nin Suriye'deki ortaklarımızla yaşayacağı çatışma, Türkiye ile ABD arasındaki bağlara zarar verebilir ve Türkiye'nin dünya tarafından büyük bir izolasyona maruz kalmasına neden olabilir" dedi.