Washington merkezli düşünce kuruluşu Woodrow Wilson Center (WWC) tarafından düzenlenen "ABD'nin Suriye'den Çekilmesi Doğru mu, Yanlış mı?" başlıklı telekonferansa eski ABD'nin Suriye Büyükelçisi Ford'un yanı sıra Dış İlişkiler Konseyi kıdemli uzmanı Philip Gordon, Atlantik Konseyi kıdemli uzmanı Faisal Itani, Washington Post Beyrut Büro Şefi Liz Sly ve WWC Orta Doğu Direktörü Aaron David Miller katıldı.

ABD'nin, Suriye'de terör örgütü YPG/PKK unsurlarıyla kurduğu ilişkiyi "geçici ve taktiksel" kelimeleriyle tanımlayan Ford, YPG/PKK'nın IŞİD ile mücadelesindeki ana motivasyonun ise örgütün kendi çıkarları olduğunu vurguladı.

Ford, "Mevcut durumda ABD'nin Suriye'den geri çekilmesinin Suriyeli Kürtlere bir ihanet olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.

[old_news_related_template title="ABD'den Türkiye'ye seyahat uyarısı" desc="ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını güncelleyerek vatandaşlarına Türkiye’ye seyahat planlarını bazı gerekçelerle yeniden değerlendirmeye almaları çağrısında bulundu. Suriye ve Irak sınırında riskin arttığına dikkat çekildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/01/iecrop/abd-turkiye-2-1_16_9_1535264535-1_16_9_1547703282.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/abdden-turkiyeye-seyahat-uyarisi-2-3159258/"]

"ORADAKİ TAKTİKSEL BİR İTTİFAKTI"

YPG'nin PKK ile bağlantısının açık olduğunu kaydeden Ford, ABD'nin Suriye'de YPG ile ilişkisinin IŞİD ile mücadele bağlamında ortaya çıktığını savunarak, "ABD, YPG ile uzun vadeli bir ittifak kurmuyordu, oradaki askeri bir taktiksel ittifaktı" yorumunu yaptı.

Bölgede Kürtlerle Araplar arasında birçok sorun olduğunu dile getiren Ford, YPG'nin varlığının sorunları azaltmadığını ve IŞİD'in bu durumdan faydalandığını ifade etti.

Ford ayrıca, Münbiç ilçesinde dün meydana gelen bombalı saldırıyı gerçekleştiren kişinin bölgede meskun bir kişi olduğunu iddia etti.

[old_news_related_template title="Dengesizliğin böylesi: Trump skandal tweet'ten 24 saat sonra 180 derece döndü" desc="ABD Başkanı Donald Trump'ın tutarsızlığı bu hafta gözler önüne serildi... Meksika sınırına inşa edilmesini istediği dev duvar için federal hükümeti kapattıran ve bu konuda ısrarla aynı açıklamaları yapan Trump'ın sadece bu mevzuda fikir değiştirmediği görülüyor. Zira sadece 23 saat 41 dakika önce, 'Türkiye'yi ekonomik olarak mahvederim' diyerek yaptırım sinyali veren Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştükten sonra,' İki ülkenin ekonomi ilişkilerini geliştirmek için ciddi potansiyel var' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/01/iecrop/trump-g-20-reuters2_16_9_1547558427.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/dengesizligin-boylesi-trump-skandal-tweetten-24-saat-sonra-180-derece-dondu-3129053/"]

"YPG'NİN PKK'NIN UZANTISI OLDUĞU AÇIK"

Washington Post Beyrut Büro Şefi Liz Sly de mevcut gidişatın istikametini öngörmenin kolay olmadığını belirterek, "YPG'nin PKK'nın uzantısı olduğu açık. ABD, IŞİD ile mücadelede esasen PKK olan YPG ile çalıştı ve bunun Türk-Amerikan ilişkilerine negatif etkileri oldu" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin bu konudaki endişelerinin uzunca bir süre dikkate alınmadığını kaydeden Sly, Münbiç'teki saldırıyla Türkiye arasında herhangi bir bağlantı olma ihtimalinin bulunmadığını, zira Türkiye ile ABD'nin müttefik olduğunu vurguladı.

Itani ise İsrail'in, ABD'nin Suriye'deki varlığından memnun olduğunu vurgulayarak, Amerikan askerlerinin ayrılması durumunda ortaya çıkacak tabloda birçok bilinmeyenin de olacağına dikkati çekti.

YPG'ye destek veren ABD'nin ülkedeki varlığının Ankara için bir rahatsızlık kaynağı olduğunu söyleyen Itani, bununla son dönemde Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde gözle görülür bir iyileşme yaşandığını ifade etti. AA