Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemlerini satın almasını yorumlayan Die Welt gazetesi, NATO ve ABD’nin sert eleştirilerine rağmen uygulanan anlaşmanın Ankara’nın Batılı müttefiklerinden ayrılmasıyla sonuçlanacak ‘geri dönüşü olmayan nokta’ haline gelebileceğini belirtti.

Makaleye göre Türkiye, bölgedeki etkisi ABD’ye göre çok daha güçlü olan Rusya’yı Ortadoğu konusunda müzakere yürütebilecek bir partner olarak değerlendirdiği için anlaşmayı ihlal etmeye kalkışmadı.

Sputnik'teki haberde sistemlerin başkent Ankara’nın yakınlarında konuşlandırılabileceğine dikkat çeken gazete, anlaşmanın gerçekleşmesinin bir diğer nedeni olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’den savunma isteğini gösterdi.

2016’daki darbe girişimi sırasında TBMM binasına hava saldırısı düzenlendiğini hatırlatan Die Welt, şimdi Türk liderin Amerikan yapımı Patriot sistemlerinin konuşlandırılması halinde 2016’dakine benzer bir durumda Washington’un sistemleri devreden çıkarabileceğinden çekindiğini vurguladı.

[old_news_related_template title="Bloomberg'den S400 iddiası: ABD gelecek hafta Türkiye'ye yaptırımlarını açıklayacak" desc="Ankara ile Washington arasında büyük bir gerilime sebep olan S400'ler önceki gün Türkiye'ye teslim edildi... Fakat Türkiye ile Rusya'nın yakınlaşmasını istemeyen ABD yönetiminin Türkiye'ye yönelik yeni yaptırımlar almayı kararlaştırdığına dair iddialar ortaya atıldı. ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg'e konuşan kaynaklar, '3 alternatif yaptırım planından biri seçildi' ifadesini kullandı. Gelecek hafta açıklanması beklenen yaptırımlar için Trump'ın onayının alınması gerekiyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/14/iecrop/s400-reuters_16_9_1563078945.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-bloombergden-s400-iddiasi-abd-gelecek-hafta-turkiyeye-yaptirimlarini-aciklayacak-5229160/"]