Aşırı sağcı ve yabancı karşıtı politikalar üreten Almanya için Alternatif (AfD) partisi, Saksonya Eyaleti’ndeki eyalet parlamentosu seçimlerinde, oyların yüzde 28.1’ini aldı ve CDU’nun ardından ikinci parti oldu. AfD, 2014 seçimlerinde oyların yüzde 9.7’sini alabilmişti.

Saksonya’nın CDU’lu başbakanı Michael Kretschmer, bu kez üçlü koalisyonla ayakta kalabilecek.


SPD ÇÖKTÜ, AFD İKİNCİ OLDU

CDU ise 2014’te yüzde 39.4 olan oy oranını ancak yüzde 33.1’de tutabildi. Sosyal Demokrat Parti- SPD günün kaybedeni oldu ve bir önceki seçimde yüzde 12.4 olan oyunu yüzde 7.4’lerde tutabildi. Aynı şekilde Sol Parti de oy kaybetti ve yüzde 18.9’dan, yüzde 10.3’e geriledi. Hür Demorkrat parti barajı aşamadı.

Günün diğer bir kazananı da Yeşiller oldu. Yeşiller’in oy oranı, bir önceki seçime göre yüzde 5.7’den, yüzde 8.3’e yükseldi.

Yaklaşık 122 sandalyeden oluşacak mecliste, 57 kişilik çoğunluk için CDU’nun oyu yetmiyor. CDU 46 sandalye, AfD 39 sandalye, Sol Parti 14 sandalya, Yeşiller 11 sandalya, SPD ise 10 sandalye kazandı. CDU bir önceki seçime göre 13 sandalya yitirdiği için tek başına iktidar olanağı kalmadı. CDU’lu eyalet başbakanı Michael Kretschmer‘in, Yeşiller ile ortak hükümet için yeterli sayıyı bulması mümkün değil. AfD ile ortaklık yapmayacağını açıklayan partinin önünde Yeşiller ve SPD ortaklığı, Sol Parti ve SPD ortaklığı gibi üçlü ortaklık seçenekleri bulunuyor.