Almanya, okullarda çocuklara İngilizce yerine Türkçe öğretilmesini konuşuyor... Tartışma önceki gün Kölner Stadt-Anzeiger gazetesine konuşan Kuzey Ren Vestfelya bölgesinin Entegrasyon Konseyi Başkanı ve Sosyal Demokrat Partili Tayfun Keltek'in sözleriyle başladı. Bulunduğu bölgede birçok göçmenin olduğunu dile getiren Keltek, "Federal eyalette her 3 çocuktan biri göçmen. Örneğin bu çocuklar Türkçe, Rusça ve Lehçe konuşuyor. Alman çocukların bu dilleri öğrenmesi daha kolay olur. Ayrıca böylelikle göçmen çocukların da Almanca öğrenmeye odaklanmak için zamanları olur" dedi.

Bu açıklamaların ardından Alman Öğretmenler Birliği Başkanı Josef Kraus, Bild gazetesine konuştu. Kraus, "Bence bu açıklama tamamen yanlış. Bu açıklama bütünleşmeyi kesinlikle kapsamıyor. Eğer Almanya ile entegre olmayı konuşuyorsak çocukların sadece ve sadece Almanca öğrenmelerini zorlardık. Öbür türlü paralel toplumlar ortaya çıkarılır. Biz Almanya'da yaşıyoruz, Türkiye'de değil. Almanya'da iletişim dili Almancadır" dedi.

FDP'nin göçten sorumlu sözcüsü Linda Teuteberg, Keltek'in sözlerine itiraz etti. Teuteberg, "Almanca diline hakimiyet zorunludur. Daha fazla Almanca dersine ihtiyacımız var ve İngilizce de ikinci dil olarak öğretilmelidir" dedi. Kuzey Ren Vestfelya bölgesinin Değerler Birliği Başkanı Simone Baum, "Çocukların geleceği için ikinci yabancı dil İngilizce olmalıdır" dedi.