Görüntüleri yorumlayan BBC Güvenlik Muhabiri Frank Gardner, Bağdadi'nin görünümü ve oluşturulan kadrajın, eski El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in videolarını andırdığına dikkat çekti.

"HEYECAN DUYULAN PAYLAŞIMLAR"

Bağdadi'nin aralarında "Türkiye Vilayeti'nin" de bulunduğu çeşitli IŞİD kollarının dosyalarını incelerken göründüğünü hatırlatan Gardner, "IŞİD daha önce Türkiye'de 'resmi' bir varlık ilan etmemişti. Örgütün destekçileri bu gelişmeden özellikle heyecan duyan paylaşımlarda bulundu.' yorumunda bulundu.

[caption id="attachment_4645900" align="aligncenter" width="900"] FOTO:AA - Abdullah Ağar Bağdadi'nin videosunu yorumladı.[/caption]

ABDULLAH AĞAR'DAN ÇARPICI TESPİT

Görüntüleri yorumlayan Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar ise çarpıcı tespitlerde bulundu. Ağar "5 yıl önce Musul El Nuri el Kebir camisindeki hutbesinden sonra ilk kez görüntü veren Bağdadi’nin yaşlandığı, sakallarındaki beyazların arttığı, bu nedenle sakallarını boyadığı (kınaladığı) ve ten renginin değiştiği görülüyor. Usame Bin Ladin, Zerkavi, Zehaviri tarzı bir poz vermiş.. O da Usame Bin Ladin, Zerkavi, Zehaviri gibi silah olarak AKS-74U tercih etmiş. Rus yapımı AKS-74U makinalı tabanca yakın mesafede UZİ, MP-5 gibi diğer makinalı tabancalardan daha büyük güç üretmesiyle ve daha uzağa daha istikrarlı atmasıyla biliniyor. Rus Spetsnaz'ların da tercihi. (Zehaviri’de + GP-25 B/A lançer var) Bağdadi’nin üzerinde bir taktik yelek var. Bu yelekler özel güvenlik şirketlerinin sırtında 2003 işgaliyle birlikte coğrafyaya girdi. Şarjör mühimmat teçhizat yaşam malzemesi her şeyi içerine doldurabiliyorsunuz. " dedi.

"YENİDEN TOPARLANMAYA ÇALIŞIYOR"

Görüntüde Bağdadi'nin; 'kaybettikleri ellerindeki son toprak parçası Deyr ez Zur’un güneyinde alandan 'Bağhoz savaşı'ndan bahsettiğine dikkat çeken Ağar "Bağhoz savaşının bittiğini söylüyor. Burada görüntülerin 22 Mart 2019 sonrası çekildiğine gönderme var. Sonra örgütünün propagandasına girişiyor. Elemanlarının (o cihatçı olarak tanımlıyor) herhangi bir alanı teslim etmedikleri Beyji (Irak), Sirte (Libya), Musul (Irak), Rakka (Suriye) ve Baghouz’a (Suriye) gündem ederek, sonuna kadar savaştıklarını ve öldüklerini söylüyor. Bundan sonra 'Yıpratma Savaşı' yapacaklarını söylüyor. Bu aslında geçmişe dönüş. Hücreselleşme, mikrolaşma, sofistike terör eylemlerine girişme, halkın kılcal damarlarında gezme, yeniden toparlanma, istikrarsızlık üzerinden fırsat kollama." dedi.

"ÖRGÜTÜNÜN ÇÖKMEDİĞİ MESAJINI VERMEYE ÇALIŞIYOR"

Bağdadi'nin; Bağdat, Mali, Borkina Faso ve Afganistan'daki yeni cihatçı teröristlerin ve örgütlerin bağlılık yeminini kabul ettiğini belirten Abdullah Ağar "Bu sayede çökmediğini, büyümeye devam ettiğini göstermek istiyor. Aslında çokta yanlış değil. Radikal terörün sadece fiziki varlığıyla mücadele radikal terörü bitirmiyor, aksine sıçratıyor ve büyütüyor. Sri Lanka'dan ve orada yeni biatlardan bahsediyor. Sri Lanka’nın Bağhoz’a misilleme olduğunu söylüyor. Ayrıca Cezayir ve Sudan devlet başkanlarının görevinden de söz ediyor." diye konuştu.

[caption id="attachment_4645949" align="aligncenter" width="880"] Bağdadi videoda üzerinde "Türkiye vilayeti" yazan dosyayı incelerken görülüyor.[/caption]

"BU RESMEN ŞANTAJ VİDEOSU"

"Servis edilen bu videoda çeşitli dosyalar görülüyor." diyen Ağar "Irak-Şam, Horasan, Yemen, Batı Afrika, Tunus, Libya, Sina, Somali, Kafkasya ve Orta Afrika gibi IŞİD’in kendini gösterdiği sözde eski vilayetlerin isimleri bu dosyalarda yazıyor. Dikkat çeken dosya ise "Vilayet-i Türkiye" yazanı. Bu ifade ilk defa gözüktü. Üzerinde "Vilayet-i Türkiye" yazan bu dosyanın özellikle Bağdadi’ye sunulurken gösterilmesi, videonun anafikri hakkında ipuçları veriyor. IŞİD daha önceki sözde haritalarında PKK’yla benzer şekilde Türkiye’yi 3’e bölmüştü. Güneydoğu’ya sözde Kürdistan, kuzey bölgeleri sözde Kafkasya vilayetine dahil etmiş, geri kalanına da Anadolu demişti. Şimdi de Vilayet-i Türkiye diyor. Demek ki geri birleştirmiş! Bu video da Türkiye, Türkiye’nin iradesi, istikrarı, güvenliği, hassasiyetleri, kararlılıkları ve yapacakları IŞİD üzerinden tehdit ediliyor. Bu resmen bir şantaj videosu" dedi.