Bilgisayar bilimi mezunu ve bu alanda yüksek lisansı bulunan 3 çocuk annesi Melinda Gates yeni kitabı 'The Moment of Lift'in tanıtımı için gittiği Dominican Üniversitesi'nde kendisini dinlemeye gelen akademisyen ve öğrencilere, hayatından kesitler sunduğu kitabı hakkında konuştu. Gates, bir saat süren etkinlikte kitabında da yer verdiği birçok konuda soruları yanıtladı.

Eşi Bill Gates ile birlikte gerektiğinde akşamları bulaşıkları birlikte yıkadıklarını ifade eden Melinda Gates, bunu güçlü bir evliliğin olmazsa olmazlarından olduğunu söyledi.

Evlilikte, iki tarafın evdeki işler ve görevler konusunda dengeli bir paylaşım içinde olmaları gerektiğini vurgulayan Gates, `maaş almadan yapılan işler´ sınıfına giren `evi toparlamak´, `çamaşırları makineden çıkarmak´, `çocukların yanına öğle yemeği hazırlamak´ ve `okula bırakmak´ gibi işlere her iki ebeveynin de aynı süreyi harcaması gerektiğini ifade etti.

Mütevazı kişiliğiyle bilinen Bill Gates, geçtiğimiz aylarda hamburger almak için girdiği sırada görüntülenmişti.


Microsoft`ta önemli bir görevde bin kişiyi yönetirken hamile kalıp anne olduğunu ve çocuk sahibi olur olmaz işi bırakıp tam zamanlı anne olması gerektiğini düşündüğünü söyleyen Gates, bu düşüncesini eşi ile paylaştığında şok olduğunu ifade ederek, "Bill şirketin beyni, ben de ailemiz için çalışmalıydım. Yapmam gerekenin işi bırakıp evde çocuklara bakmak olduğunu düşünmüştüm ama Bill ile paylaşınca şok oldu ve bana  `Gerçekten mi?´ diye sordu. Bana inanmadı. `Bu kariyeri elde etmek için ne kadar çok çalıştın ve çalışmayı çok seviyorsun´ dedi" diye konuştu.

'MÜKEMMELİYETÇİLİK İYİ BİR ŞEY DEĞİL'

Gates ayrıca, kitabında bahsettiği mükemmeliyetçiliğe de değinerek, insanların kendi kendilerine gereksiz yere katı davrandığını ve mükemmel olmak adına kendilerini çok eleştirdiğine dikkat çekerek, "Mükemmel bir hayat, mükemmel bir evlilik ve mükemmel bir iş diye bir şey yok. Mükemmeliyetçilik iyi bir şey değil" dedi.

Gates kitabında, kadınların çocuk yetiştirmek için ne kadar fazla enerji ve zaman harcadıklarının toplumda konuşulmadığı konusuna da değindiğini belirterek, "Çocuk büyütmek, emzirmek gibi konuları konuşmuyoruz. Bunların kadının işi olduğunu düşünerek kafa yormuyoruz ama bir kadın ABD'de ev işleri için her gün bir erkekten 90 dakika daha fazla çalışıyor ve bu insan yaşamının toplamında 7 yıl demek. Bunun için para da almıyor ve yaptığı bazen görünmüyor bile" dedi.

Gates'in kitabı, yayınlanır yayınlanmaz New York'ta en çok satan kitaplar listesinde en üst sıraya yerleşti.

Microsoft'un sahibi Bill Gates 100 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin ikinci insanı. Listenin başında ise 131 milyar dolarlık servetiyle Amazon'un sahibi Jeff Bezos var.