ABD'nin Kuzey Kore özel temsilcisi Stephen Biegun, Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması için ABD ile Kuzey Kore liderleri arasında yapılacak zirveye hazırlık amacıyla yarın Kuzey Koreli mevkidaşıyla bir araya gelecek. Görüşmede, ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasındaki zirvede "sonuca bağlanabilecek somut konuları" belirleyeceklerini ifade eden Biegun, dün ve önceki gün de Güney Koreli yetkililerle görüştü.

Güney Koreli yetkililer Kuzey Kore'nin nükleer silahlarının yok edilmesini hızlandırabilecek bir uzlaşıya ABD ile varabileceklerini ifade etmişlerdi. Bu çerçevede Kuzey Kore'nin Yongbon nükleer tesisini kapatması karşılığında, ABD 1950-53 yıllarındaki Kore Savaşı'nı resmen sona erdiğini gösterecek adımlar atacak ve Kuzey'de irtibat ofisi açacak.

Ancak BM yaptırımlar izleme heyeti, 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi yaptırım komitesine sunduğu ve Reuters'ın gördüğü gizli raporunda, "(Kuzey Kore) tarafında montaj, depolama ve deneme merkezlerinin birbirinden ayrılması için tutarlı bir eğilim olduğuna dair kanıtlar" bulunduğu belirtildi. Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler misyonu, Cuma günü Güvenlik Konseyi üyelerine sunulan raporla ilgili açıklama talebine yanıt vermedi.

Geçen yıl Haziran ayında yapılan ilk zirvede Kim, Kore Savaşı'ndan bu yana ABD birliklerinin konuşlu olduğu Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik üstü kapalı bir taahhütte bulunmuştu. Bir sonraki Trump-Kim zirvesinin Vietnam'ın Danang kentinde yapılacağı tahmin ediliyor.