BM Genel Sekreteri Guterres, bölgede çok sayıda sivilin de yerlerinden edildiğini belirterek tüm taraflara yaptığı çağrıda Ramazan ayı nedeniyle ateşkes ilan etme çağrısında bulundu. BM Genel Sekreteri konuyla ilgili yaptığı açıklamada, son günlerde bölgeden gelen raporlarda, Suriye hükümet güçleri ve müttefikleriyle bölgedeki IŞİD destekli terör grubu Tahrir el Şam olmak üzere muhalif gruplarla arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı, yüzlerce sivilin öldürüldüğü ya da yaralandığı haberlerinin alındığını söyledi.

Guterres, endişe verici bir şekilde yoğunlaşan çatışmaların arasında kalan sivillerin korunması gerektiğini kaydederek, “Çatışan tüm taraflara uluslararası hukuka uymalarını ve kutsal Ramazan ayının başlamasıyla birlikte çatışmaları durdurma çağrısında bulunuyorum“ dedi. Suriye’nin kuzeybatısında yoğunlaşan çatışmalarla ilgili bir açıklama yapan BM İnsan Hakları Dairesi (OHCHR), giderek artan çatışmalardan kaygı duyduklarını, 30 Nisan'dan bu güne kadar dokuz okulun vurulduğunu açıkladı.
OHCHR Sözcüsü Ravina Shamdasani, "Bize ulaşan bilgiler doğrultusunda, 29 Nisan'dan bu güne kadar en az 27 sivil öldürüldü. 31 sivil de yaralandı. Ancak bölgeden gelen başka bilgilere göre sivil kayıpların sayısı tahminen verdiğimiz bu rakamların çok çok üzerinde. Benim verdiğim rakamlar sadece doğrulayabildiklerimiz. Sivil kayıpların arasında çok fazla kadın ve çocuklar da var. Bu durum giderek endişe veriyor” dedi. Son günlerde Hama ve güney Idlib'in kuzeyindeki en az 11 hastaneye ya da sağlık tesisine hava ve karadan saldırılar düzenlendiğini belirten sözcü Shamdasani, sivillerin durumunun giderek riskli bir hale geldiğini kaydetti.

Sözcü Shamdasani, bölgeden gelen haberlerin, çatışmaların giderek yoğunlaştığı yönünde olduğunu belirterek “Dünden itibaren (6 Mayıs) Suriye hükümet kuvvetleri karadan da bölgede ilerlemeye başladı ve Hama'nın kuzeyindeki bazı köyleri ele geçirdi. Hükümet karşıtı güçler de Lazkiye'de karşı saldırılar düzenledi. Bu yüzden şiddet çok artıyor. Yoğunlaşan saldırı ve çatışmalar nedeniyle arada kalan onbinlerce insan başka bölgelere kaçmaya başladı” dedi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric de düzenlediği basın toplantısında Genel Sekreter Guterres’in Suriye’nin kuzeybatısında nüfusun yoğun olduğu kentlere düzenlenen hava saldırılarında yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği ve yaralandığı, 150 binden fazla kişinin de yerlerinden edildiğine yönelik bilgilerin tehlikeli bir durum yarattığını kaydettiğini belirtti.

Sözcü Dujarric Genel Sekreter Guterres’in, taraflara Ramazan ayında çatışmaları durdurma ve 17 Eylül 2018 tarihinde imzalanan mutabakatta tamamen uyarak acil olarak ateşkes ilan etme çağrısında bulunduğunu söyledi.