Bolton ile birlikte seyahat eden üst düzey bir ABD yetkilisine dayandırılan Reuters haberinde, Bolton'ın Türk meslektaşına Suriye'de Washington'un dostu konumunda bulunan Kürt unsurlarına Türk güçlerinin kötü muamele etmesine karşı olacağız dediği iddia edildi. ABD'li yetkili Bolton'ın, "ABD askerleri çekilmeden Türkiye'nin Suriye'ye operasyon yapmayacağının" dediğini de öner sürdü.

Üst düzey ABD'li yetkili ayrıca, "Bolton, Erdoğan'ın New York Times gazetesinde yayımlanan ABD'nin Suriye'den çekilmesine dair makalesinin yanlış ve saldırgan olduğunu Türk yetkililere belirtti" ifadesini kullandı.

Bolton'ın, Erdoğan ile görüşememesi nedeniyle küçük düştüğünü düşünmediğini söyleyen üst düzey kaynak, zaten ikili arasında resmi bir randevunun mevcut olmadığını açıkladı. Bolton, ABD askerlerinin şu an için Suriye'deki Tanf üssünden de çekilmediklerini duyurdu.

ABD'DEN GÖRÜŞMELERE İLİŞKİN AÇIKLAMA

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford'un Ankara'da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile görüşmesinde Münbiç yol haritasının tamamlanması ve ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesine ilişkin koordinasyon konularının ele alındığı bildirildi.

Orgeneral Dunford'un Türkiye ziyaretine ilişkin açıklamada bulunan ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Albay Patrik Ryder, Dunford'un Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'a eşlik etmek üzere Ankara'da bulunduğunu söyledi.

Dunford'un ziyaret kapsamında Bakan Akar'ın yanı sıra mevkidaşı Orgeneral Güler'le bir araya geldiğini belirten Ryder, "Orgeneral Güler ve Bakan Akar'la görüşmelerinde, Suriye'deki güvenlik durumu, Münbiç yol haritasının tamamlanması ve ABD askerlerinin maksatlı, koordineli bir şekilde Suriye'den çekilmesi ele alındı." ifadelerini kullandı.

Joseph Dunford'un Türkiye'nin güvenliğine olan bağlılığını yinelediğini kaydeden Albay Ryder, toplantıda Türkiye ve ABD'nin terörle mücadele konusundaki iş birliğinin de ele alındığına dikkati çekti. AA

[old_news_related_template title="Bolton apar topar gitti... Tampon bölge askerlere havale" desc="Papaz kriziyle bitmesiyle yeniden yumuşama evresine giren Türk-Amerikan ilişkilerinde bu kez de PYD-YPG krizi çıktı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aralık ayı sonunda yaptığı telefon görüşmesinde Amerikan askerlerinin Suriye’den çekileceğini söylemesiyle birlikte, ilişkiler yeni bir aşamaya girmişti. Ancak Ankara ile Washington arasındaki üst düzey temasların ardından özellikle Amerikan tarafından gelen demeçler, iki ülke arasında yine kriz çıkmasına neden oldu. Son gelişmeleri değerlendirmek üzere Ankara'ya gelen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un Türkiye’den öngörülenden erken ayrılmasıyla birlikte, kritik tampon bölge konusunun görüşmeleri, Türk ve Amerikan askeri yetkililerine bırakıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/01/iecrop/bolton-aa1_7114927-1_16_9_1546957440.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/bolton-apar-topar-gitti-tampon-bolge-askerlere-havale-3039839/"]