Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Görüşmelerinde ikili ilişkilerin tüm boyutlarının gözden geçirildiğini kaydeden Çavuşoğlu, ikili ticaret hacminde 2018 yılında bir düşüş yaşandığını bildirdi. Çavuşoğlu, "Bunu tekrar tersine çevirmemiz lazım. Ticaretimizi artırmamız gerekir. Aynı şekilde bankacılık sektöründen tutun birçok alanda ekonomik iş birliğimizi daha da güçlendirme konusunda liderlerimizin verdiği talimatlar ve aldığı kararlar var. Bunların takibi için neler yapmamız gerektiğini de değerlendirdik" diye konuştu.

Terörle mücadele, sınır kontrolü, kaçak göçmen konularında iki ülke içişleri bakanlıkları arasında iş birliği bulunduğunu anımsatan Çavuşoğlu, bu iş birliğinin güçlenmesinden memnuniyet duyulduğunu ve iki ülke dışişleri bakanları olarak destek verdiklerini belirtti. Çavuşoğlu, Türkiye'nin İran'a yönelik yaptırımlara karşı olduğunu her vesileyle kamuoyuna açıkladığını dile getirerek, "Sadece kamuoyu değil ABD başta
olmak üzere tüm muhataplarımıza bu yaptırımların doğru olmadığını, gerçekçi olmadığını anlatmaya çalışıyoruz" dedi.

Yaptırımların İran halkına zarar verdiğine işaret eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Kardeş İran halkının cezalandırılmasına bizim gönlümüz razı değil. Aynı şekilde bu tür adımlar bölgenin istikrarını, barışını, huzurunu ve ekonomik kalkınmasını da riske atıyor. Türkiye olarak buna da karşıyız çünkü biz bölgemizde istikrar, barış ve huzur olmasını istiyoruz. Bölgemizin ekonomik kalkınmasına katkı sağlıyoruz. Sadece ticaret ve yatırımlarla değil bölgesel projeleri hayata geçirerek önemli katkı sağlıyoruz"

İran'a yönelik dışlayıcı politikaların da doğru olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, "Biz Suriye'de başlangıçta özellikle sahada birçok konuda İran ile aynı fikirde değildik" dedi. Suriye'de siyasi bir çözüm için İran ve Rusya ile iş birliği yapma kararı aldıklarını anımsatan Çavuşoğlu, Astana süreci ve Soçi süreci ile bunun faydasının görüldüğünü söyledi. Çavuşoğlu, "Suriye'de kalıcı bir barış, İdlib'te ateşkesin devamı için
ABD'nin çekilme kararı dahil tüm konuları birlikte koordine etmek için çalışmaya devam ediyoruz. Anayasa komisyonunun kurulması için de yine samimi gayretleri tüm dünya görmektedir" ifadelerini kullandı.