Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise "İki lider, Türkiye'nin planladığı S-400 füze savunma sistemi satın alınması dahil ikili ilişkiler hakkındaki birçok konuyu ele aldı" denildi.

Görüşmenin duyurulmasının ardından Beyaz Saray'dan Reuters'a konuşan üst düzey bir kaynak, "Biz ısrarla ve açıkça, S-400 satın alınmasıyla ilgili büyük kaygılarımızı, çeşitli vesilelerle Türk hükümetinin temsilcilerine ve en üst düzeyde yapılan görüşmelerde vurguluyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 19 Nisan'da yaptığı bir açıklamada ortak çalışma grubu önerisini ilk kez dile getirmiş; S-400 savunma sistemlerinin F35'lerin sistemine girebileceği iddiaları sonrası Washington'a ortak bir komisyon kurmayı teklif ettiklerini ancak ABD'den henüz bir cevap gelmediğini söylemişti.

Nisan ayı başında bir NATO etkinliğinde konuşan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de, ABD'nin S-400 satışıyla ilgili duruşunda bir değişiklik olmadığını söylemiş ve "Türkiye seçimini yapmalı. Tarihin en başarılı askeri ittifakının kritik bir ortağı olarak mı kalmak istiyor, yoksa bu ortaklığın güvenliğini tehlikeye mi atmak istiyor?" ifadesini kullanmıştı.

Nisan ayı ortasında ise Türkiye'den bazı bakanlar ABD'ye giderek üst düzey görüşmeler yaptı, S-400'ler de gündemdeydi. Bu görüşmelerden sonra Reuters'a konuşan üst düzey bir Türk yetkili "Trump'ın Kongre'den daha olumlu bir tavır takındığına dair sinyaller alıyoruz. Kesinlikle atılması gereken bazı adımlar var ancak ortak zemin bulunması için çabalar sürdürülüyor" demişti. Rusya'dan satın alınan S-400 füze savunma sisteminin Temmuz ayında Türkiye'ye getirilmesi planlanıyor.