ABD Savunma Bakanı Mark Esper, 200 kadar Amerikan askerinin Suriye-Irak sınırı yakınında tutulmasına yönelik planları değerlendirdiğini söylemişti.

Times'ta, Ortadoğu muhabiri Richard Spencer imzalı haberde, bu askerlerin nüfusun çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu bölge dışında görev yapacakları ve petrol sahalarını kontrol edecekleri belirtiliyor.

Haberin başlığı, "Washington, petrolü Putin'den uzak tutmak için asker bırakıyor".

Mark Esper, ABD'nin petrol sahalarının IŞİD'in eline geçmesine istemediğini vurgulamıştı. Amerikan New York Times gazetesine göre ise söz konusu planın amacı, Esad rejimini ve Rusya'yı petrol sahalarından uzak tutmak.

Times'taki haberinde şu ifadeler yer aldı:

* ABD'nin özel kuvvetlerini Suriye'nin Ürdün sınırında çöldeki bir alan olan El-Tanf bölgesinde tutacağı, 150 Amerikan askerinin İran'ın Suriye'nin güneydoğusundaki milis faaliyetlerini gözlemleyeceği bildiriliyor. ABD Başkanı Donald Trump da dün İsrail ve Ürdün'ün talebi üzerine, az sayıda Amerikan askerinin Suriye'de kalacağını söyledi."

[old_news_related_template title="Türkiye-ABD anlaşmasında herkes bunu merak ediyor" desc="Türkiye ile ABD arasında dün varılan anlaşmanın Suriye'nin kuzeyindeki 444 kilometrelik şeridi kapsayıp kapsamadığı merak konusu oldu. ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, güvenli bölge olarak TSK'nın faaliyet gösterdiği Tel Abyad ve Resulayn arasında kalan alanın Washington ve Ankara tarafından tanındığını söyledi. Bu alan yaklaşık olarak 120 kilometre uzunluğunda ve Ankara'nın hedeflediği 444 kilometrelik hattın sadece küçük bir bölümü. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan az önce yaptığı açıklamada güvenli bölgenin 444 kilometrelik alanı kapsadığını belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/18/iecrop/2019-10-17t150241z_1951834085_rc1ead0b3f60_rtrmadp_3_syria-security-turkey-usa-1_16_9_1571395670.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-turkiye-abd-anlasmasinda-herkes-bunu-merak-ediyor-5397458/"]

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİNE VURGU

Times'ın haberinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bugün Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yapacağı görüşmeye de değiniliyor.

Gazeteye göre Rusya, Barış Pınarı Harekâtı'nın sınırlandırılmasını istiyor, Erdoğan ve Putin'in tartışacakları konu da bu olacak.

Times, "Türkiye artık, Sayın Erdoğan'ın ilan ettiği 'güvenli bölge'nin sadece Tel Abyad ve Resulayn arasındaki 70 mil (yaklaşık 112 km) uzunluğundaki bölgede olacağını kabul etmeli. Erdoğan'în hedeflediği 300 millik (yaklaşık 480 km) alanda değil" diyor.

BBC Türkçe'nin aktardığı haberde, Erdoğan'ın başta güvenli bölgenin tamamında 2 milyon Suriyeli mültecinin yaşayabileceğini açıkladığı, danışmanlarını ise şimdi bu hedefe ulaşmanın imkansız olduğunu söyledikleri belirtiliyor.

Times'a göre Putin bugünkü görüşmede, Tel Abyad-Resulayn dışındaki bölgelerin artık rejimin kontrolünde olmasının önemini vurgulayacak ve muhtemelen Türkiye'ye, Kürtlerin sınır bölgesini PKK'yı güçlendirmek için kullanmalarına izin verilmeyeceği yolunda güvence verecek.

[old_news_related_template title="Rus yetkililerden Şam'da kritik görüşme! Güvenli bölge için denklem değişiyor" desc="Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusu için planladığı 444 kilometrelik güvenli bölge konusuyla ilgili Rusya'dan kritik bir açıklama geldi. Rus Dışişleri Bakanlığı, Şam'da Suriyeli ve Rus yetkililerin bir araya geldiğini ve görüşmede, Fırat'ın doğusunda istikrarın sağlanması için gereken formüle dikkat çekildiğini açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/19/iecrop/a-18_16_9_1571488453.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-rus-yetkililerden-samda-kritik-gorusme-guvenli-bolge-icin-denklem-degisiyor-mu-5399328/"]