19 yaşındaki Begüm'ün İngiltere vatandaşlığı, geçen Şubat'ta İngiltere İçişleri Bakanı Sajid Javid tarafından iptal edilmişti. Uluslararası yasalar bireylerin devletsiz bırakılmasını önlüyor, ancak Javid, Begüm'ün babasının Bangladeş vatandaşı olmasının bu ülkenin vatandaşı olmasını sağlayabileceğini öne sürmüştü.

Bangladeş Dişişleri Bakanı Abdul Momen ise şu anda Suriye'deki El Hol kampında yaşayan Begüm'ün ülkeye gelmesi halinde ölüm cezasına çarptırılabileceğini belirtti.

'BASİT BİR KURALIMIZ VAR'

'İngiliz ITV televizyonuna konuşan Momen, "Bizim Şamima Begüm ile bir ilgimiz yok. Bangladeş vatandaşı değil, Bangladeş vatandaşlığına hiç başvurmadı. İngiltere'de doğdu ve annesi de Britanya vatandaşı" dedi. Momen, "Birileri teröre bulaşmışsa, bunun için basit bir kuralımız var. Ölüm cezası verilir, başka da bir şey olmaz. Hapse atılır ve derhal asılır" diye de ekledi.

Begüm'ün birlikte Suriye'ye gittiği iki arkadaşının öldüğüne inanılıyor. Doğurduğu üç çocuğu da Suriye'de ölen Begüm, İngiltere'ye geri dönmek istediğini söylemişti.