Orta Doğu'da gerilim tırmanıyor... İsrail ile Filistin arasında yaşanan gerilimde tarafların karşılıklı olarak füze atması sonrasında Gazze Şeridi'nde biri hamile 17 kişi yaşamını yitirdi. İsrail'in sivil bölgeye yaptığı bu korkunç saldırı sonrasında taraflar arka arkaya açıklama yaparken Avrupa Birliği'nden gelen açıklama uluslararası kamuoyunu şaşkına çevirdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini yaptığı yazılı açıklamada, "Gazze'deki Filistinli militanların gelişigüzel roket atışları acilen sonlandırılmalı. AB, İsrail'in güvenliğini güçlü bir şekilde desteklediğini tekrar vurguluyor" ifadesini kullandı. Mogherini'nin hava saldırıları sonucu hayatını kaybeden ve yaralanan Filistinlilere değinmemesi dikkati çekti.

İsrail resmi yayın kuruluşu tarafından verilen bilgide İsrail güvenlik kabinesi, pazar günü Gazze'ye ilişkin konuları görüşmek üzere toplandı. Kabine üyesi bakanlar görüşmede, Gazze'de ateşkesin Hamas'ın
davranışına bağlı olduğunu belirtti. Ateşkes görüşmelerine katılan ve adı açıklanmayan bir İsrailli yetkilinin yaptığı açıklamada ateşkese ulaşılmasında ilerlenildiği ve bunun yakın zamanda tamamlanmasının mümkün olduğu kaydedildi. Ateşkes görüşmelerinin Mısır'ın başkenti Kahire'de yürütüldüğü aktarılırken, birkaç saat içinde ateşkes ilanının mümkün olduğu ifade edildi.

SINIRA TANKLARI YIĞDILAR


Kabine toplantısının ardından yapılan açıklamada, İsrail ordusuna Gazze'nin vurulmasına devam edilmesi ve gelecek aşamaya hazırlık yapılması talimatı verildiği kaydedildi. Kabineye dayandırılan açıklamalara ilişkin Hamas Hareketi'nden henüz bir cevap gelmezken, hareketin lideri İsmail Heniyye pazar günü yaptığı açıklamada sükunete dönülmesi için İsrail'in tam bir ateşkese bağlı kalması
şartını ortaya koydu.

Öte yandan Reuters haber ajansının servis ettiği fotoğraflarda gerilimin boyutu gözler önüne serildi... Gazze sınırına çok sayıda asker ve askeri araç gönderen İsrail'in sınıra onlarca tank ve asker sevk ettiğini ortaya koydu.

[old_news_related_template title="Gazze'de ateşkes sağlandı" desc="Gazze'de Filistinli direniş grupları ile İsrail arasında ateşkes anlaşmasına varıldığı bildirildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/sondakika-20180305.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/gazzede-ateskes-saglandi-2-4685569/"]

Jerusalem Post gazetesinde yer alan haberde, bazı İsrailli siyasetçiler İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu´nun ateşkes kararına tepki gösterdiği ve Ulusal Altyapı, Enerji ve Su Kaynakları Bakanı Yuval Steinitz´in bir radyoya yaptığı açıklamada "Hamas´tan kurtulmak için Gazze´yi işgal etmeliyiz. Bu olası bir adım, ama bedeli ağır olabilir" dediği bilgisi yer aldı.