Türkiye geçtiğimiz günlerde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Yunanistan'ın, ABD ve Avrupa Birliği'ni de arkasına alarak Doğu Akdeniz'i tek taraflı olarak ‘paylaşma’ çalışmalarına karşı hamle yapmış ve Libya ile masaya oturmuştu.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj ile İstanbul’da görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘deniz yetki alanlarının sınırlandırılması’ anlaşması imzalamıştı.

[old_news_related_template title="Yunanistan'dan skandal karar... Türkiye anlaşması yüzünden büyükelçiye sınır dışı kararı" desc="Türkiye ve Libya arasında Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine ilişkin varılan mutabakat sonrası Yunanistan'dan ortalığı karıştıracak bir hamle geldi. Dışişleri Bakanlığı, Libya Büyükelçisi'ni sınır dışı etme kararı aldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/06/iecrop/erdogan-yunanistan-1_16_9_1575476034_16_9_1575630635.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-yunanistandan-skandal-karar-turkiye-anlasmasi-yuzunden-buyukelciye-sinir-disi-karari-5493763/"]

O anlaşmanın ardından hem Yunanistan'dan hem de Güney Kıbrıs'tan birbiri ardına açıklamalar gelmişti. Yunanistan Libya Büyükelçisi'ni sınır dışı ederken, Türkiye'yi de yapılan anlaşma nedeniyle BM'ye şikayet etmişti.

'HAFTER'DEN EMİR ALDIM'

Yaşananların ardından bir sıcak gelişme de Libya cephesinden geldi. Libya'da ülkenin doğusunu kontrol altında tutan ve Türkiye'yi düşman olarak gören General Hafter'e bağlı donanmanın komutanından skandal bir açıklama geldi.

Yunan medyasına konuşan Faraj el Mahdawi, Türkiye'yi tehdit ederek, 'bölgeye yaklaşacak herhangi bir Türk gemisini batırma emri aldığını' söyledi. Greek Reporter'ın aktardığına göre Mahdawi, "Hafter'den emir aldım. Türk arama gemileri varır varmaz onları batıracağım" dedi.

[old_news_related_template title="Türkiye'yi tehdit eden generale sert tepki" desc="Libya'da General Halife Hafter liderliğindeki Ulusal Ordu, Türkiye'ye yönelik tehditkâr açıklamalar yaptı. Ordu sözcüsü, Libya karasularındaki Türkiye'ye ait gemilerinin vurulması yolunda talimat verildiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise konuya ilişkin bir soruya 'Böyle bir talimat varsa, gereğini yaparız. Zaten bu konuyla ilgili tedbirlerimiz alınmıştır' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/06/29/iecrop/imamoglu-asd_16_9_1561817802.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-turkiyeyi-tehdit-eden-generale-sert-tepki-5204767/"]

[old_news_related_template title="Türkiye'nin hamlesi Rumları kızdırdı! Uluslararası Adalet Divanı'na başvurdular" desc="Türkiye'nin Libya'yla vardığı 'deniz yetki alanlarının sınırlandırılması' anlaşması, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni harekete geçirdi. Rum Yönetimi, Türkiye'nin sondaj çalışmalarını da öne sürerek 'Doğu Akdeniz’deki yeraltı zenginliklerini koruma altına almak' için Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’na başvurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/05/iecrop/yavuz-gemisi-dha1_9589290_16_9_1575546654.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-turkiyenin-hamlesi-rumlari-kizdirdi-uluslararasi-adalet-divanina-basvurdular-5491499/"]